„Reuniunea anuala a Comitetului mixt al Conferintei Bisericilor Europene (CEC) si Consiliul Conferintei Episcopilor din Europa (CCEE) tocmai a avut loc (7-11 Martie 2010) la Istanbul, Capitala Culturala Europeana în 2010, la invitatia Patriarhul Ecumenic, Preafericirea Sa Bartolomeu I.
În acest an, membrii Comitetului mixt au decis sa examineze fenomenul migratiei dintr-o varietate de perspective: culturale, sociale, economice, etc., în anul în care CCEE organizeaza cel de-al VIII-lea Congres privind migratia (Malaga, Spania, 27 aprilie – 1 mai), parte a cadrului pentru anul 2010, CEC-CCME Anul în care Bisericile Europene raspund migratiei: un proiect vizând promovarea vizibilitatii angajamentului Bisericilor pentru emigranti si o politica de integrare prin munca cu si pentru emigrantii însisi, refugiatilor si minoritatilor etnice la nivel european si national.
În cursul întâlnirii, participantii au fost în masura sa verifice cum Bisericile, la diferite niveluri, si organizatiile ecumenice participa la fenomenul migratiei, si sa vada ce fac ele si la nivel national, european si international pentru a primi si a facilita participarea unui emigrant în viata sociala a tarii gazda. Acestei lucrari s-au adaugat patru experti: Doris Peschke, Secretarul General al Comisiei Bisericilor pentru Emigranti în Europa (CCME); Johan Ketelers, Secretarul General al ICMC (Comisia Catolica Internationala privind Migratia); câte un reprezentant din Guvernul turc si elen, respectiv, Alp Ay, Director pentru Afaceri Publice – Secretariatul General pentru Afaceri al Uniunii Europene, precum si ministrul adjunct al Ministerului pentru Afaceri Interne al Republicii Elene, doamna Theodora Tzakri.
Fenomenul migratiei nu este ceva nou în Europa. Este un fenomen al timpului nostru, chiar daca aceasta nu este o noutate în istoria umanitatii. Fiecare perioada a istoriei a fost marcata de o miscare migratoare mai mult sau mai putin substantiala. Daca ceva s-a schimbat, numerele, ariile de migrare si locurile de emigrare s-au schimbat. Astazi, o persoana din sase este în miscare în lume! Prin urmare, pare evident ca în Europa, de asemenea, alaturi de mobilitatea bunurilor, capitalului si serviciilor, este de asemenea mobilitatea umana pentru care tarile noastre nu par a fi complet pregatite.
Cauzele migratiei sunt complexe si multiple, iar din acest motiv este necesar sa fie înteles adevaratul motiv din spatele fenomenului, de la motive pur si simplu economice, pâna la migratii pe motive sociale, politice sau de mediu.
Institutia familiei este cea care sufera cel mai mult datorita unor norme nedrepte care reglementeaza fenomenul migratiei. Adesea, nucleul familiei este fortat sa fie rupt din cauza încercarilor nereusite de reîntregire a familiei. În acest caz, primele victime ale unor astfel de politici sunt copiii care cresc într-un context social lipsit de afectiunea si educatia tatalui si a mamei, pentru ca sunt încredintati bunicilor, daca nu, rudelor mai îndepartate sau vecinilor. Acest lucru provoaca forme grave de depresie printre membrii familiei, în unele cazuri fiind înregistrate si suiciduri. Europa nu a înteles înca probabil în mod clar semnificatia devastatoare a acestui fenomen, pentru viitorul ei. În schimb, trebuie clarificat ca societatile noastre nu se pot face fara familie si unitatea ei, nu doar pentru binele persoanei, ci si pentru întreaga societate.
Perspectivele cu care Bisericile si Statul privesc la fenomenul migratiei sunt diferite. Crestinii sunt "emigranti prin vocatie", în care ei se înteleg ca oameni într-o calatorie. Dreptatea si caritatea sunt lumini calauzitoare pentru comportamentul tuturor crestinilor. Demnitatea umana a tuturor oamenilor, inclusiv a emigrantilor ilegali si ale solicitantilor de azil, trebuie recunoscuta peste tot. Chiar si cu recunoasterea responsabilitatii statelor fata de cetatenii ei în protejarea patrimoniului cultural si national, legalitate si justitie pe de o parte, cu recunoasterea cuvenita si absoluta a demnitatii omului pentru toate persoanele si mila fata de cei nevoiasi pe de alta parte, ar trebui sa constituie un ansamblu organic.
Migratia este un apel urgent pentru schimbarea nivelelor structurale si culturale, precum si o schimbare a gândirii. Aceasta stabileste provocari la care este necesar sa se raspunda, cum ar fi: garantarea drepturilor persoanei umane în fata diversitatii conditiilor la care, uneori, anumite drepturi recunoscute pe plan international, corespund. Bisericilor, în plus, li se cere sa întâmpine si sa promoveze binele la toti, incluzând si binele spiritual de la totii oamenii, ca o asigurare a integrarii complete.
În plus, în timpul întâlnirii au fost promovate politici si proiecte de catre guvernul turc si elen, conectate în mod particular cu solicitanti de azil si refugiati.
Serviciul Comisiei CEC „Biserica si Societate” (CSC) si a COMECE
Participantii au fost informati despre problemele curente ale institutiilor Europene si asupra activitatilor CSC si COMECE. Bisericile din Europa sprijina si urmaresc cu atentie noua forma a Uniunii Europene care a intrat în vigoare cu adoptarea Tratatului de la Lisabona, si în functie de oportunitatile oferite de Articolul 17.
Cu toate acestea, exista unele curente de gândire raspândite în Europa care ranesc demnitatea persoanei umane si care îngrijoreaza Bisericile datorita modelului antropologic, ce este oarecum departe de cultura vietii si de modelul natural al familiei. Exista întrebari serioase cu privire la valorile aparente care prin reprezentantii UE, prin intermediul legislatiei europene, au încercat sa fie raspândite la nivel de natiune, mai ales în materie de educatie, rolul religiei, al vietii si al familiei traditionale, si însasi identitatea persoanei. În special, planul de lege privind nediscriminarea poate avea repercusiuni grave asupra vietii si activitatii bisericilor ca organisme. De asemenea, participantii au fost informati asupra initiativei parlamentare despre Protejarea Duminicii ca zi de odihna; Comisia Europeana de consultare privind revizuirea directivei privind reîntregirea familiei, în special cu privire la dreptul cetatenilor proveniti din tari din lumea a treia care sunt rezidenti legali în UE, sa se reuneasca cu membrii familiilor lor; si, din nou, asupra Propunerea de directiva privind protectia animalelor folosite în scopuri stiintifice. O astfel de propunere se refera la reducerea recurgerii la testele efectuate pe animale (de exemplu, în domeniul farmaceutic), precum si promovarea de metode alternative. Una dintre aceste alternative consta în utilizarea celulelor stem embrionare umane.
Dialogul cu Islamul
CCEE si CEC recunoaste importanta muncii comune întreprinse în trecut, în domeniul relatiilor cu musulmanii din Europa, si de aceea, intentioneaza sa continue acest dialog la nivel local si continental, cu întâlniri bilaterale între Biserica si asociatii sau grupuri musulmane, sau prin intermediul unor planuri si initiative promovate în comun între CEC si CCEE.
Întâlnire cu Patriarhul Bartolomeu
În dupa-amiaza zilei de Marti, 9 Martie, participantii au fost primiti în audienta privata de catre Patriarhul Ecumenic. Preafericirea Sa Bartolomeu I, a invitat Bisericile sa continue angajamentul lor comun si colaborarea pentru promovarea unei marturii crestine comune în Europa, si astfel acestea sa-si aduca contributia specifica în fata numeroaselor provocari puse în fata lor.
Întâlnirea din 2011
Întâlnirea din anul 2011 a Comitetului mixt CCEE-CEC va avea loc la Belgrad (Serbia) între 17-20 Februarie, la invitatia Prea Sfintitului Stanislav Hocevar, membru al comitetului mixt.
MEMBRI CEC:
His Eminence Metropolitan Emmanuel of France, Ecumenical Patriarchate and CEC President;
Rt. Rev. Bishop David Hamid, Church of England
Dr. Joanna J. Matuszewska; Reformed Evangelical Church in Poland
His Eminence Metropolitan Michael of Austria, Ecumenical Patriarchate
Rev. Rauno Pietarinen, Orthodox Church of Finland
Pastor Claire Sixt-Gateuille, Reformed Church of France
Prof. Dr. Viorel Ionitá, General Secretary ad interim
Ms Doris Peschke, General Secretary of the Churches’ Commission for Migrants in Europe
MEMBRII CCEE:
His Eminence Cardinal Péter Erdo, Archbishop of Esztergom-Budapest, CCEE President;
His Eminence Cardinal Jean-Pierre Ricard, Archbishop of Bordeaux, CCEE Vice-President;
His Eminence Cardinal Josip Bozanic, Archbishop of Zagreb, CCEE Vice-President;
His Grace Mgr Stanislav Hocevar, Metropolitan Archbishop of Belgrade;
His Lordship Mgr Vincenzo Paglia, Bishop of Terni – Narni – Amelia;
His Lordship Mgr Virgil Bercea, Bishop of Oradea;
Fr Piotr Mazurkiewicz, ComECE General Secretary;
Fr Duarte da Cunha, CCEE General Secretary;
Thierry Bonaventura, Media Officer
***
Conferinta Bisericilor Europene (CEC) este o comuniune de 120 de Biserici Ortodoxe, Protestante, Anglicane si Biserici Vechi Catolice din toate statele europene, si 40 de organizatii asociate. A fost fondata în anul 1959. Birourile CEC sunt în Geneva, Bruxelles si Strasbourg.
Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE) reuneste presedintii a 33 de Conferinte Episcopale ale continentului, reprezentate de presedintii lor si Arhiepiscopii Luxemburgului, Principatului Monaco, Arhiepiscopul Maronit din Cipru, precum si Episcopul de Chisinau (Republica Moldova). Presedintele este Cardinalul Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei; vice-presedinti sunt Cardinalul Josip Bozanic, Arhiepiscop de Zagreb, Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul general CCEE este Parintele da Cunha Duarte. Sediul secretariatului este la Sankt Gallen (Elvetia).