„Locuitorii orasului Valea lui Mihai au sarbatorit ziua de 9 Mai, o zi de tripla însemnatate istorica: Ziua Europei, Ziua Victoriei si Ziua Independentei de Stat al României.
Asociatia Ave Miriam în parteneriat cu Primaria a organizat festivitatile ocazionate de aceasta sarbatoare atât nationala, cât si internationala. Programul festiv s-a desfasurat în doua etape: vineri, 9 mai, la monumentul Eroilor si duminica, 11 mai, la Casa de Cultura „Bartok Bela”.
Momentul oficial al sarbatorii care a avut loc în fata monumentul Eroilor a început cu intonarea imnului României, urmat de cel al Europei. Primarul localitatii, domnul Nyako Jozsef, a salutat oficialitatile judetene si locale prezente alaturi de reprezentantii institutiilor, tinerii si toti cetatenii prezenti. Si-a exprimat aprecierea fata de marcarea acestei triple aniversari, subliniind importanta si frumusetea unei convietuiri fraterne locale si europene în speranta unei paci si bunastari constante. Profesorul Varga Robert, directorul adjunct al Scolii Generale Zelk Zoltan, a tinut o alocutiune despre însemnatatea istorica al zilei de 9 mai, accentuând idealul comunitar European: a trai nu doar alaturi unii de altii, ci împreuna. Momentul a fost urmat de o slujba de pomenire a tuturor ostasilor cazuti pe câmpurile de lupta, oficiata de preotul greco-catolic, Zima Gh. Zorel, si cel orthodox, Popa Marius. Fata de acesti eroi, cei prezenti si-au exprimat omagiul si prin depunerea coroanelor de flori, în timp ce se intona imnul Eroilor. Copiii si tinerii unitatilor scolare, Scoala Generala Zelk Zoltan si Colegiul Agricol nr. 1, au prezentat un frumos moment artistic, elogiind prietenia, fraternitatea si pacea.
Momentul cultural al sarbatorii s-a desfasurat în dupa-amiaza duminicii de 11 mai, la Casa de Cultura. Prima editie a Recitalului muzical „Oda bucuriei” a deputat prin aportul organizatoric al Asociatiei Ave Miriam, cu sprijinul Primariei si al sponsorului oficial – grupul de firme Ara România. Fidela obiectivelor sale, Ave Miriam doreste sa sustina viata cultural locala, promovând tinerele talente.
Continutul partiturii a transpus în note unitatea în diversitate, acest frumos deziderat european. Copiii si tinerii interpreti au încântat publicul cu fragmente din operele populare si marii clasici din România, Ungaria si alte state. Piesele au fost interpretate la pian, unele acompaniate de fluier, vioara si tobe. Rapsodia româna a compozitorului G. Enescu si Oda bucuriei al lui L. Beethoven au fost interpretate simfonic si vocal, ridicând publicul în picioare spre satisfactia interpretilor. Intercalat între piese, un grup de copii au recitat poezii în limba româna si maghiara, despre prietenie, „acasa” si Europa. Piesele au fost interpretate la pian – de Rubletzky Ervin, Molnár Boróka, Vuyo Khanye, Vuyso Khanye, Mészáros József, Miriam Zima, Darabont Panna, Darabont Gréta, la fluier – de Csuri Eniko, Kardos Nikolett, Kacsó Létai Anna, Lehoczki Krisztina, Karsai Annamária, Litus Adrián, Szabó Virág, iar la tobe – de Fülöp Adrienn, Torda Csilla. Poeziile au fost recitate în limba româna de Dersedan Denisa, Pustai Patric, Ionoi Victoria si Zima Miriam, respective în limba maghiara de Kovács Csenge Nárcisz, Nagy Krisztina Dóra si Badar Ivett.
Efortul si daruirea interpretilor a fost premiat cu plachete comemorative si diplome de participare. La sfârsitul recitalului au fost premiati toti cei 17 interpreti muzicali, 7 recitanti de poezie, alaturi de cele care i-au pregatit muzical si vocal, profesoarele de muzica Darabont Aliz, Torok Erzsebet si profesoarele Boros Emóke, respectiv Zima Carmen. Festivitatea muzicala s-a încheiat cu o urare adresata tuturor taticilor, caci cea de-a doua duminica din luna mai este dedicata lor.