„De 9 martie, chiar daca cu o mica întârziere, cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, enoriasele din Parohia „Nasterea Maicii Domnului” Valea lui Mihai au avut parte de o seara de spiritualitate si surprize.
Evenimentul a avut loc dupa Sf. Liturghie care a fost oferita si pentru mijlocirea darurilor lui Dumnezeu pentru femeile din lumea întreaga. Dupa scurte invocatiuni în care s-a cerut ajutorul divin în întarirea credintei si în angajarea pentru propria misiune în lumina si prin mijlocirea Maicii Sfinte, s-a dat citire pericopei evanghelice care relateaza nunta din Cana Galileii. Am descoperit împreuna o femeie atenta la problemele semenilor ei, o mama rugatoare insistenta, dar nu agasanta, înteleapta si umila, o mijlocitoare care „alearga ca o buna spre ajutorul nostru, care cu credinta strigam…”.
Chipul marian s-a imprimat asupra meditatiei propuse prin videoproiectie. În lumina creatiei, femeia si barbatul sunt fiinte egale în demnitate si complementare. În literatura bisericeasca este cunoscuta o simbolica, dar profunda interpretare a crearii Evei din coasta lui Adam: „Femeia a iesit din coasta barbatului, nu din picioarele lui pentru a-i fi pres. Nici din capul lui pentru a-i fi superioara. Ci din coastele lui pentru a-i fi egala, chiar de sub bratul lui, pentru a fi protejata, si de lânga inima, pentru a fi iubita”. Trezit din somnul sau, Adam o percepe pe Eva si ca un dar. Numai era singur, ci acum ei, barbat si femeie, formeaza în planul divin o familie. Pacatul care a pervertit perceptia omului asupra sinelui si a semenilor a creat tensiuni si umbre în relatiile dintre femeie si barbat. O concurenta acerba si-a pus amprenta asupra definirii si emanciparii propriilor identitati. Multe femei sunt victimele unor forme false de lupte duse în scopul emanciparii. Biserica – „experta în umanitate” cere redescoperirea Femeii, predica valorile ei si o propune ca model pe Sf. Maria, Mama Domnului Isus. Prin mijlocirea Maicii Sfinte, femeia sa-si descopere frumusetea sufletului, calitatile proprii, gingasia fiintei si puterea dragostei în infinita daruire. Biserica, ea însasi mistica fecioara pentru care si-a dat viata Mirele Isus, îsi gaseste puterea în dragostea Sa pâna la Cruce si i-a exemplul în viata ei de la Fecioara Maria. Femeia are un rol hotarâtor în familie, ea fiind sufletul, fantezia si frumusetea acesteia. Ea trebuie sa-si constientizeze si darul inerent fiintei sale, acea de a darui viata, participând la continua creatie divina. Acest atribut de Mama necesita o angajare sincera si continua; dincolo de formarea trupului minunii care este copilul din pântecele ei, ea trebuie sa-i fie principala formatoare a sufletului sau. Alaturi de ea este Biserica, împreuna cu care trebuie sa desavârseasca daruirea vietii oferindu-i Viata cea adevarata, pe Isus Hristos. Fiecare este chemata la trairea activa în Biserica. Sf. Fecioara Maria este indispensabila tuturor femeilor, cu Ea ele vor vedea totul în lumina dragostei si daruirii totale, aflând prin mijlocirea Ei revarsarea harului, izvor de putere pentru împlinirea lor. Meditatia s-a încheiat prin citarea cuvintelor celui trecut la fericirea vesnica, papa Ioan Paul II: „Multumire tie, femeie, pentru însusi faptul ca esti femeie!”
Pe lânga darul cuvântului si al binecuvântarii, femeile au avut parte si de un recital de poezii si cântece a unui mic grup de copii, asistati de o doamna educatoare – Carmen Rebeles, grupa careia beneficiaza (mai recent, înca doua grupe) de asistenta educativ-religioasa saptamânala. Alaturi de barbatii prezenti, am oferit domnisoarelor si doamnelor prezente câte o floare… floare pentru floare.
Tuturor cititoarelor Isus sa va daruiasca lumina, întelepciune, har, putere, dragoste, sanatate… tot de ceea ce aveti nevoie pentru împlinirea voastra personala.