„Vineri, 19 iunie 2009, a avut loc la Oradea deschiderea anului sacerdotal 2009-2010. Evenimentul a debutat cu o procesiune de la Liceul Teologic Greco-Catolic la Catedrala „Sfântul Nicolae”. A urmat vecernia dupa care Preasfintitul Virgil Bercea a rostit un cuvânt de învatatura cu ocazia deschiderii anului sacerdotal.
Referindu-se la importanta acordata preotilor, Preasfintia Sa a spus: „Fidelitatea lui Hristos, Fidelitatea preotului. Acesta este moto-ul pentru anul sacerdotal pe care Sfântul Parinte Papa Benedict îl deschide astazi pentru întreaga Biserica Catolica. În comuniune cu Sfântul Parinte, noi, aici la Oradea deschidem acest an sacerdotal 2009-2010. Coincide acest an sacerdotal cu împlinirea a 150 de ani de la nasterea la ceruri a sfântului Ioan Maria Vianney. Papa Benedict al XVI-lea a pus acest an sub obladiurea sfântului Ioan Maria Vianney”. În continuare, prezentând principalele obiective ale anului sacerdotal, Preasfintia Sa a precizat: „obiectivele sunt favorizarea vietii spirituale a preotilor, întarirea fidelitatii preotilor fata de Hristos si fata de Biserica, redescoperirea importantei si rolului misiunii preotilor, a preotului în lume. Întelegem ca este vorba de un an în care este acordata atentie sporita preotilor”. Cuvintele Sfântului Ioan Maria Vianney sunt graitoare în acest sens: „O, cât de mare este preotul, daca el ar întelege ar muri. Fara preoti nu-l putem avea pe Domnul. Dupa Dumnezeu, preotul este totul”.
Vorbind despre sfintenia preotului, Preasfintitul Virgil a mentionat: „În ce consta sfintenia preotului? Sfintenia preotului sta în primul rând în sfintenia lui Isus Hristos si a Bisericii. Preotul este sfânt în Biserica si pentru Biserica. Preotul trebuie sa fie în serviciul adevarului, al caritatii si al pacii. Preotul este chemat sa-si redescopere spiritualitatea si misiunea în fiecare zi”.
Dupa cuvântul de învatatura, Preasfintia Sa Virgil Bercea, a acordat unor preoti mai vârstnici cu merite deosebite crucea eparhiala. Aceasta cruce îl are pe avers pe Sfântul Nicolae, iar pe revers inscriptia: Eparhia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Oradea, Omnia in Caritate. Preotii care au primit crucea eparhiala sunt: pr. Ioan Erdeli, pr. Ioan David, pr. Paul Tegzes, pr. Traian Sfura, pr. Teodor Druma, pr. Constantin Roman, pr. protopop Gheorghe Turcas si pr. Gratian Demian. Totodata, pr. Dragomir Iosif a fost ridicat la rangul de protopop onorar. Alaturi de preoti au mai primit crucea eparhiala si diplome un grup de credinciosi. Între acestia îi mentionam pe: Nicoara Gavril, Filip Gheorghe, Balas Otilia, Ardelean Cornel, Sarca Victor, Lazar Aurel, Guias Cornel, Vancea Adrian, Sateanu Miorita, Marge Ionel, Bologan Gheorghe, Oros Gheorghe, Munteanu Ioan, Oros Nicolae, Maghiar Sabin, Vant Victor, Ieremi Iosif, Duma Floare, Laslau Traian, Buboi Gavril, Puscas Tiberiu, Pasca Lucia, Bonte Petru, Maxim Petru, Darabanean Ioan, Bordas Vasile.
În încheiere preasfintitul Virgil a multumit tuturor participantilor dorindu-le haruri si binecuvântari de la Dumnezeu.