„În perioada 8-10 iunie 2011 s-au desfasurat la Blaj, în sediul Arhiepiscopiei Majore, lucrarile sesiunii ordinare de primavara a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Au participat urmatorii membri: Preafericitul Parinte Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica; Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea; Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; Preasfintitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfintitul Mihai Fratila, Episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, vicar de Bucuresti; Preasfintitul Vasile Bizau, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. A absentat Preasfintitul John Michael Botean, Episcop de St. George în Canton, Ohio (SUA), care s-a adresat Sinodului printr-o scrisoare, si care a participat la unele lucrari prin intermediul mijloacelor electronice.
Sinodul a început în dupa-masa zilei de 8 iunie prin celebrarea unui Te Deum laudamus în Catedrala din Blaj, în cadrul caruia au fost pomeniti episcopii de pie memorie Ioan Sisestean si George Gutiu, recent trecuti la Domnul.
În prima parte a lucrarilor Sinodului s-au discutat subiecte cu caracter administrativ intern. În continuare, Sinodul a abordat teme referitoare la realitatea ecumenica precum si unele decizii de numire. Astfel, au fost reconfirmati în functia de secretar al Sfântului Sinod, Preasfintia Sa Virgil, Episcop Eparhial de Oradea Mare; în functia de notar Pr. William A. Bleiziffer, Vicar judecatoresc al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras; si a fost reconfirmata componenta Sinodului Permanent.
Tot la nivel decizional s-a aprobat Statutul Seminariilor Majore, ca document unic pentru toate Institutele superioare de pregatire a viitorilor preoti greco-catolici, dar si Statutul Curiei Arhiepiscopiei Majore si Regulamentul de functionarea a acesteia.
De asemenea, s-a decis aprofundarea studiului referitor la posibilitatea reorganizarii limitelor Eparhiilor Bisericii, precum si organizarea unei întruniri a responsabililor din domeniul disciplinei personalului angajat pentru o informare punctuala asupra noilor reglementari în domeniul legislatiei muncii.
Sinodul a desemnat, de asemenea, membrii care vor face parte din Comisia pregatitoare pentru stabilirea principiilor si metodologiei de lucru a Comisiei mixte de dialog între Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Pe agenda lucrarilor s-au mai regasit teme de actualitate ale vietii si activitatii bisericesti din tara si strainatate, precum si probleme disciplinare si canonice.
S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Sinodului sa aiba loc în perioada 18-20 octombrie 2011 la Blaj.

Notar al Sinodului Episcopilor

Pr. William A. Bleiziffer