„De când s-a praznuit cea mai grandioasa învingere ce s-a repurtat cândva: învingerea luminii asupra întunericului, a vietii asupra mortii – cincizeci de zile pline de mângâiere si sfânta bucurie s-au scurs ca si un vis de o clipa lasând aprinsa în suflete candela nadajduirii în Mângaietorul ce va sa vina. Cel „ce s-a nascut din Tatal mai înainte de toti vecii”, s-a întors în casa Tatalui sau, unde, „ sunt multe lacasuri”, ca sa gateasca acolo loc pentru toti aceia care au primit si vor primi cuvântul adevarului, a carui chezasie va fi fagaduinta Tatalui, Mângâietorul ce-l va trimite Tatal în numele Fiului, care va ramâne în veac cu cei ce-l cunosc si îl primesc pe el; Spiritul adevarului, care va marturisi de adevar învatând si aducând aminte toate câte a învatat Isus (Ioan 14, 26).
Triumful adevarului fu pecetluit cu o noua minune: venirea Spiritului Sfânt. Spiritul întelegerii si al adevarului, la zece zile dupa înaltare, lumineaza mintea celor neîntelegatori ca sa priceapa adevarul din gura lui Petru si a celor unsprezece (Fapte 2,14).
Statornicia în credinta ramasa noua din stramosi, cu inima smerita si nadejde tare, si noi, care am praznuit pogorârea Spiritului Sfânt, îl rugam pe Tatal, ca precum „adauga la biserica în toate zilele pe cei ce se mântuiau” (Fapte 2,4), asa sa ne adune si pe noi pe toti în Una, Sfânta, Catolica si Apostolica Biserica; si, ca si celor trei mii de suflete, sa daruiasca gândurilor noastre Spiritul întelepciunii sale nepriceperii noastre si spiritul întelegerii.
De Rusalii se fac procesiuni pentru sfintirea holdelor, unde se cere îndurarea si ocrotirea Sfântului Spirit asupra plantelor.
O Spirite Sfinte, oaspete dulce al sufletului meu, ramâi pururea cu mine si fa-ma sa ramân si eu cu Tine!