„Manastirea franciscana cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, a fost ctitorita de PS Vasile Hossu si parintele franciscan Stefan Tataru – de sfânta amintire, amândoi trecuti la cele vesnice – respectiv, episcop Vasile Hossu în anul 1997 si Stefan Tataru în anul 1995.
Prima Sf. Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc la Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15.08.1994, iar sfintirea bisericii, a avut loc în 02.10.1994, sarbatoare la care au participat un mare sobor de arhierei si preoti.
Evenimentul atât de asteptat si dorit de credinciosii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, a devenit memorabil în vietile tuturor, pentru bucuria de-a ne fi putut construi o biserica, sa avem un altar pentru rugaciune si închinare, nu numai sub bolta cerului sau în încaperi transformate în capele.
Începând cu 15 august 1994, Manastirea “Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, a reluat traditia Bisericii Greco-Catolice de dinaintea desfiintarii ei, de regimul comunist din România în 01.12.1948, – de a organiza pelerinaje pentru credinciosi, în manastirile noastre din Transilvania – (Nicula, Bixad etc.) cu ocazia unor sarbatori închinate Preacuratei Fecioare Maria si unor sfinti, ca Sf. Anton de Padova, cu manastire în Dragesti, Bihor.
În ajunul primului pelerinaj la manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, în 14.08.1994, valuri de credinciosi s-au îndreptat pe aleea larga, umplând biserica pâna la refuz. La orele 17, a început serviciul religios cu „Paraclisul Maicii Domnului” si celebrarea Sf. Liturghii, în frunte cu vicarul general Iosif Sabau si parintele Damian Blajut – de sfânta amintire în sufletele noastre, acum. În jurul orei 22, dupa Sf. Liturghie oficiata de P.S. Vasile Hossu, a urmat procesiunea în jurul bisericii cu statuia Maicii Domnului purtata pe umeri de studentii teologi, urmata de multimea credinciosilor cu lumânari aprinse în mâini, creându-se o atmosfera de mare evlavie, în armonioase cântari mariane. În timpul noptii a început Rozariul Sf. Maria, cu cântari si predica la fiecare mister, ce a tinut pâna la ora 5 dimineata, pentru fericitii pelerini care au privegheat toata noaptea. Spre dimineata, când soarele si-a revarsat primele sale raze, între orele 6-8 au început rugaciunile de devotiune ale grupurilor de pelerini, urmate de o Sf. Liturghie cu predica si împartasanie, pentru aceia care, în cursul noptii s-au spovedit.
Pelerinajele pentru sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului de la 15 august s-au repetat de atunci si pâna acum, an de an, la aceasta manastire.
Este adevarat ca Dumnezeu este prezent peste tot, dar iarasi este adevarat ca exista locuri de o adânca veneratie, unde rugile noastre sunt mai primite, durerile noastre mai alinate.
În sânul Bisericii Catolice, a Bisericii Române Unite cu Roma, exista o puternica traditie si un puternic cult pentru sarbatorile Preacuratei Fecioare Maria, Mama Noastra cereasca. La înaltarea Sa la cer, Isus a dat-o pe Maria popoarelor ca “Stapâna a neamului omenesc”; Maica Domnului este „corascumparatoare, sustinatoare si mijlocitoare a neamului omenesc” si aceste 3 prerogative recunoscute de Biserica Romei sunt fundamentul cultului oferit Mariei, a istoriei mariane.
„Prima Biserica construita în cinstea Sf. Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu, preamarita si laudata de Sinodul din Efes, este Santa Maria Maggiore – Sf. Maria cea Mare – din Roma. Sinodul din Efes a consfintit cultul Preacuratei Fecioare Maria de secole si, prin acest cult, nutrit mai ales de Papii din Roma, tot poporul lui Dumnezeu a dobândit de la Preacurata Fecioara Maria binefacerile sufletesti.”
„În vederea înnoirii legaturii de comuniune spirituala cu Bazilica Papala, tinând cont de necesitati concrete, se acorda o mare atentie darului numit: Unitatea comuniunii spirituale, pe care Penitentieria Apostolica o recomanda prin savârsirea de rugaciuni si care asigura obtinerea indulgentelor plenare de care se bucura însasi Bazilica Santa Maria Maggiore”.
Manastirea franciscana cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Eparhia Românilor din Oradea, primeste bunavointa acordarii indulgentelor plenare credinciosilor, în unul din urmatoarele cazuri si anume:
1. La sarbatoarea sfintirii Bazilicii Liberiene (construita de Papa Liberiu), în data de 5 august;
2. La sarbatorirea hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, în data de 15 august;
3. La fiecare sarbatoare de porunca si solemnitate a Sf. Fecioare Maria Nascatoarea de Dumnezeu (08.09 – Nasterea Maicii Domnului; 21.11 – Intrarea în Templu a Maicii Domnului; 26.12 – Serbarea Maicii Domnului; 25.03 – Buna Vestire; 15.08 – Adormirea si ridicarea la cer a Maicii Domnului);
4. O data pe an, în ziua liber aleasa de catre credinciosi;
5. Cu ocazia fiecarui pelerinaj devotional.
Astfel, documentul Penitetieriei Apostolice din Vatican, prin care ni se ofera privilegiul acordarii indulgentelor, decreteaza: „Preafericite Parinte Mihai Vatamanelu, Parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Oradea, Excelenta Voastra, episcop al Românilor din Oradea, sustinându-va cu tot zelul prin acordul exprimat cu multa bucurie de Eminenta Sa Cardinal Arhiprezbiter al Bisericii Papale Santa Maria Maggiore (Sf. Maria cea Mare din Roma) luând în consideratie cererea exprimata cu umilinta de sfintia Ta, oferim Indulgenta plenara credinciosilor care vor vizita cu devotiune aceasta Biserica …. cu deosebita pietate catre Sf. Nascatoare de Dumnezeu Maria, sa se bucure de roadele cuvenite prin ceea ce o astfel de devotiune sincera aduce cu sine prin însasi natura sa, spre îmbunatatirea vietii si spre angajarea generoasa în trairea crescânda a virtutilor, mai ales a Credintei, a Sperantei si a Dragostei fata de Dumnezeu si fata de frati, oferim aceasta indulgenta, cu tot ceea ce ea cere, îndepartând pornirile spre orice fel de pacat, se ofera aceasta zi pentru ca pietatea sa înfloreasca pe deplin în viata.
De asemenea, uniunea spirituala prin rugaciune si fapte bune, cu prima Bazilica Mariana dupa modelul careia vi se ofera zilele de Indulgenta, da nastere comuniunii filiale ierarhice cu Sfintia Ta, întarindu-se în acelasi timp si sensul unitatii catolice, caci cu siguranta uniunea dintre credinciosi se revarsa în orice parte a Bisericii, drept pentru care trebuie sa se aduca multumire lui Dumnezeu”.
În 10.03.2009, Penitentieria Apostolica, prin facultatea speciala ce i-a fost acordata de Pontiful Suprem – la rugamintea voastra – acorda Indulgenta plenara crestinilor care intra ca adevarati penitenti în Biserica Adormirii Maicii Domnului, cu conditia sa îndeplineasca riturile necesare (Marturisirea sacramentala, Împartasirea euharistica si rugaciunea dupa intentia Sf. Parinte), participând cu devotiune la aceste functii sacre, sau recitând Rugaciunea Domneasca „Tatal Nostru” si Simbolul Credintei: Crezul, în ocaziile când se asigura obtinerea indulgentelor plenare (amintite în punctele: 1 la 5).
Documentul primit are valabilitate perpetua. Împotriva oricarui obstacol din orice timp. Este înregistrat în arhiva Bisericii Santa Maria Maggiore din Roma si semnat de Cardinal al Bisericii Papale: Bernard Francis – Card. Law.
Mentionam în final ca Manastirea franciscana „Adormirea Maicii Domnului” este prima biserica româna unita cu Roma, greco-catolica din tara, care a primit darul Indulgentelor Plenare.
Cu mare emotie si bucurie sufleteasca îi multumim din inima lui Isus si Preacuratei!