„1. Alegerile europene: o oportunitate pentru a construi o Europa mai buna
Dupa 64 de ani de dezvoltare pasnica si 20 de ani de la caderea „Cortinei de Fier”, care a pus capat diviziunii continentului, procesul integrarii europene merita sa fie luat în considerare dincolo de anumite lacune. Pentru acest motiv noi, episcopii COMECE, sprijinim si promovam Uniunea Europeana ca un proiect al sperantei pentru toti cetatenii ei.
Chiar si în aceasta perioada tulbure datorata crizei financiare si economice, Uniunea Europeana a dovedit ca este o casa demna de încredere, care se straduieste sa apere stabilitatea si solidaritatea între membrii ei. Astazi, în 2009, Uniunea Europeana are capacitatea si resursele sa raspunda la cea mai urgenta si critica provocare a timpurilor noastre.
Prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European, toti cetatenii au oportunitatea sa contribuie la dezvoltarea si îmbunatatirea Uniunii Europene.

2. Participarea la alegeri: un drept si o responsabilitate
Biserica Catolica a sustinut proiectul integrarii Europene înca de la începuturi si continua sa o faca. Fiecare crestin nu numai ca are dreptul, dar are si responsabilitatea sa fie implicat activ în acest proiect prin exercitarea dreptul sau de vot.
Participarea crestinilor este esentiala pentru a redescoperi “sufletul Europei”, care este vital pentru a raspunde nevoilor fundamentale ale persoanei umane si promova binelui comun.
Parlamentul Europei, prin puterile si competenta sa (care vor fi mai extinse dupa ratificarea finala a Tratatului de la Lisabona), trebuie sa contribuie si sa raspunda acestor aspiratii si obiective.

3. Ce asteapta crestinii de la Parlamentul European
Principiile de baza ale oricarei societati sunt: demnitatea umana si promovarea binelui comun. Din acest motiv, aceste principii trebuie sa constituie baza tuturor politicilor Uniunii Europene.
Luând în considerare rolul Parlamentului European, ne asteptam ca membrii sai sa participe si sa contribuie în mod activ la urmatoarele:
– sa respecte viata umana de la conceptie pâna la moartea naturala – parte integranta a legislatiei, programelor si politicilor Uniunii Europene;
– sa sprijine familia bazata pe casatorie – înteleasa ca uniunea dintre un barbat si o femeie – ca celula de baza a societatii;
– sa promoveze drepturile sociale ale muncitorilor, punându-le la dispozitie conditii de munca prin care le este respectata sanatatea, siguranta si demnitatea;
– sa sprijine politici economice bazate pe valori etice în vederea obtinerii unei dezvoltari umane durabile în cadrul Uniunii Europene si la nivel mondial;
– sa promoveze dreptatea în relatiile Uniunii Europene cu tarile în curs de dezvoltare prin asistenta financiara si parteneriate inovatoare;
– sa demonstreze solidaritate prin elaborarea de politici prin care sa fie ajutati cei mai slabi si cei care au mai mare nevoie în societatile noastre (în mod particular persoanele cu handicap, cei care cer azil politic, emigrantii);
– sa protejeze creatia luptând împotriva schimbarilor climatice si încurajând un stil de viata moderat;
– sa promoveze pacea în lume prin politici externe coordonate si coerente ale Uniunii Europene.
Luminati si calauziti de învatatura lui Cristos, crestinii sunt disponibili si doritori sa ajute la împlinirea acestor aspiratii în spiritul afirmatiilor Sfântului Parinte, Papa Ioan Paul al II-lea: “inspiratia crestina este capabila sa transforme componentele politice, culturale si economice într-o forma de coexistenta, convivialitate în conformitate cu care toti Europenii sa se simta acasa” (Ecclesia in Europa, 121).