„Libertatea religioasa este un drept fundamental care trebuie promovat si aparat. Dupa atacurile recente împotriva crestinilor din Irak si Egipt, este imperios necesar ca România sa-si exprime public îngrijorarea si sa ia o pozitie ferma la nivelul Uniunii Europene pentru apararea crestinilor persecutati în diverse parti ale lumii.
Atacurile din ultimul timp împotriva crestinilor nu sunt cazuri izolate. Statisticile din ultimii ani privind libertatea religioasa arata ca majoritatea actelor de violenta religioasa din lume sunt savârsite împotriva crestinilor. Situatia a devenit grava în Orientul Mijlociu, mai ales în Irak, unde persecutia poate conduce, în lunile urmatoare, la disparitia comunitatilor crestine.
Pe data de 31 ianuarie 2011, cei 27 de Ministri de Externe ai Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un consens asupra unei declaratii comune care sa condamne persecutia religioasa, datorita faptului ca unele tari s-au opus unei referiri explicite la crestini ca victime ale persecutiei religioase.
Luni, 21 februarie, Domnul Teodor Baconschi va participa la Bruxelles la întâlnirea Consiliului Afacerilor Externe al UE. Cu aceasta ocazie, Ministrii vor rediscuta proiectul de declaratie care condamna „intoleranta, discriminarea si persecutia pe baza religiei sau convingerilor religioase”.
Ne asteptam din partea Consiliului Ministrilor UE sa adopte cu aceasta ocazie o declaratie care sa condamne explicit persecutia împotriva crestinilor si sa ofere masuri concrete pentru a contracara situatia actuala. Aceasta declaratie ar fi în conformitate cu pozitia ferma si explicita pe aceasta tema luata de catre Parlamentul European pe 20 ianuarie 2011 si de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pe 27 ianuarie 2011.
Conferinta Episcopilor Catolici din România solicita, prin urmare, Ministrului Afacerilor Externe al României, Domnul Teodor Baconschi, sa sustina proiectul de condamnare explicita a intolerantei, discriminarii si persecutiilor pe baza religiei sau convingerilor religioase în lume.