Pe data de 14 aprilie 2025, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea a avut loc concertul pascal organizat de Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică, din cadrul Universității din Oradea, în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
În cadrul concertului a fost interpretată opera sacră Gloria de Antonio Vivaldi, sub bagheta dirijorilor lect. univ. dr. Carmen Rus și lect. univ. dr. Vladimir Agachi. De asemenea, au fost prezenți trei soliști de excepție, care au acompaniat corul și orchestra Facultății de Arte: Melania Struț, Naomi Tiponuț, Baliga Anita și Posztner Abigel.
Evenimentul, organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență a programelor de arte și muzică în cadrul Universității din Oradea, a fost coordonat de conf. univ. dr. Anca Spătar și conf. univ. dr. Ariadna Mircescu.
În deschiderea concertului, în prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, a preoților și a unui numeros public de credincioși, a luat cuvântul lect. univ. dr. Vladimir Agachi, care le-a urat bun venit celor prezenți, oferind apoi o prezentare generală a lucrării sacre Gloria de Antonio Vivaldi, compusă din 12 părți.
Structura acestei opere sacre este următoarea:
-
Gloria in excelsis Deo – Cor
-
Et in terra pax hominibus – Cor
-
Laudamus te – Duet (soprano I & II)
-
Gratias agimus tibi – Cor
-
Propter magnam gloriam tuam – Cor
-
Domine Deus, Rex coelestis – Arie (soprană)
-
Domine Fili unigenite – Cor
-
Domine Deus, Agnus Dei – Arie (alt) cu răspuns de cor
-
Qui tollis peccata mundi – Cor
-
Qui sedes ad dexteram Patris – Arie (alt)
-
Quoniam tu solus sanctus – Cor
-
Cum Sancto Spiritu – Cor
La finalul concertului, în aplauzele publicului, a luat cuvântul Preasfințitul Virgil Bercea, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța artei și despre modul în care aceasta reușește să transpună publicul în rugăciune. De asemenea, a amintit și de compozitorul și preotul greco-catolic Francisc Hubic, care a creat artă în Catedrala „Sfântul Nicolae”.
„Cred că în această seară cu toții ne-am regăsit în Veneția, iar prin armoniile și glasurile dumneavoastră am revăzut gondolele și apa lovindu-se de zidurile orașului. Când arta reușește să ne «transporte» în alte sfere, ne înobilează cu adevărat – și nu doar că ne înobilează, ci devine chiar rugăciune. În această seară ne-am rugat cu toții împreună, iar dumneavoastră, ca Facultate de Arte, ne-ați înălțat. Felicitări profesorilor și dumneavoastră tuturor! Ne-ați deschis Săptămâna Mare cu acest Gloria, și ea se va închide în glorie, fiindcă Isus este gloria, mărirea Domnului. Vă doresc tuturor o săptămână sfântă și binecuvântată. Ne pregătim de un moment fantastic: Învierea Domnului. Prin toate problemele prin care trecem în viață, dincolo de greutăți, ne regăsim în bucurie, pentru că Domnul este bucuria noastră și El ne ajută să depășim încercările și să înviem împreună cu El!”
Biroul de Presă EGCO
Ciulea Cristian