În perioada 10-14 februarie a.c. s-a desfășurat în Ungaria, la Kisvárda, a XVII-a ediție a Campionatului European de Futsal al preoților catolici. La turneul din acest an au participat echipe din: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Serbia, Republica Cehă, Italia, Kosovo, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, aducând împreună 200 de preoți romano-catolici și greco-catolici. Responsabilă de organizarea acestui concurs internațional a fost comunitatea greco-catolică, sub îndrumarea PSS Kiss-Rigó László, episcop auxiliar de Szeged-Csanád, care este și fost portar al echipei naționale a Ungariei. Tradițiile Bisericii Greco-Catolice au fost prezente atât prin celebrări precum Sfânta Liturghie greco-catolică la Sanctuarul Máriapócs, vizita catedralelor din Nyíregyháza, cât și la competiția propriu-zisă, la care au participat mai mulți oficiali maghiari și lideri ai Bisericii. Printre aceștia s-au aflat Excelența Sa Michael Banach, Nunțiu Apostolic în Ungaria, și Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog.

Într-un interviu pentru National Catholic Register, ÎPS Péter Fülöp Kocsis a evidențiat faptul că acest eveniment a contribuit la „consolidarea legăturilor de solidaritate care îi unesc în aceste vremuri dificile pe preoții de pe Bătrânul Continent descreștinat” și a dorit să „atingă mai ușor inimile tinerilor însetați de sens și de modele.”

Campionatului European de Futsal al preoților catolici 2025 a fost câștigat de Polonia, țară care va găzdui competiția de anul viitor. Echipa preoților catolici din România s-a clasat pe locul al VI-lea, cu o frumoasă prestație în grupe și un prilej minunat de a crea comuniune. Despre ce a însemnat această competiție și modul în care sportul poate genera speranță, ne-a vorbit pr. Antoniu Suciu, participant din Eparhia Greco-Catolică de Oradea:

⁠Lăudat să fie Isus, părinte Antoniu! Cum a fost competiția din acest an?
În veci, Amin. Din punct de vedere al organizării, am simțit multă implicare din partea gazdelor. Am cunoscut o comunitate relativ mică, dar frumoasă și caldă. Un orășel cu mai puțin de 20 de mii de locuitori, cum este Kisvárda, care s-a mobilizat foarte bine, de la autorități civile până la credincioși, oferindu-ne multă ospitalitate și chiar și susținere în timpul meciurilor. În afară de a juca fotbal, ne-am bucurat să celebrăm împreună Sfânta Liturghie zilnic, animată impresionant de corul parohial. În ziua de pauză, ne-am delectat cu o vizită a Sanctuarului de la Máriapócs și a orașului Nyíregyháza. Din perspectivă sportivă, competiția a fost una intensă, dar prietenoasă, pe alocuri cu un nivel neașteptat de ridicat, având în vedere ocupația și media de vârstă a participanților. Una peste alta, am rămas cu sentimentul că s-a terminat prea repede.

 De câte ori ați participat la această competiție și ce vă determină?
Aceasta a fost a doua participare a mea la turneul european, după ediția organizată în 2023 la Timișoara. Prieteniile pe care le-am legat cu ceilalți colegi preoți sunt principalul motiv care mă determină să particip la această competiție. Apoi, bucuria de a sta împreună și de a împărtăși pasiunea comună pentru fotbal.

Cu ce se deosebeste acest campionat de cele bine-cunoscute ale fotbalului?
În primul rând este vorba despre un campionat de amatori, persoane care joacă fotbal din plăcere și nu pentru performanță sau din ambiția de a câștiga. Suntem participanți trecuți de prima tinerețe care se bucură și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mai pot face sport. Noi nu ne folosim de toate resursele pentru a deveni mai buni fotbaliști, ci ne folosim de fotbal pentru a ne apropia de Dumnezeu și pentru a-i apropia pe ceilalți de Biserică. Fiecare zi începe cu Sfânta Liturghie și se desfășoară în deplină comuniune și fraternitate. Aș spune că este o competiție din care toată lumea câștigă. Câștigăm toți prezența lui Hristos, pentru că ne adunăm în primul rând în numele Său.

Ce rol poate avea sportul în viața de credință?
Omul este alcătuit din trup și suflet. Corpurile noastre au fost create pentru a se mișca. Sportul are rolul de a ne menține trupul sănătos, pentru ca și sufletul să poată fi sănătos. Sportul te disciplinează, te responsabilizează, te educă, te învață să dai tot ce ai mai bun, să lucrezi în echipă, să îți ajuți coechipierul. La fel și credința.

⁠Care va fi competiția următoare la care echipa preotilor catolici din România va participa?
Campionatul European următor va fi anul viitor (2026) în luna februarie, în Polonia, la Lublin. Însă până atunci, echipele diecezelor și eparhiilor din țară ne vom întâlni în campionatul național „Calix Sacerdotum” la finalul lunii august 2025. În acest An Jubiliar vreau să le propun tuturor să trăiască fiecare clipă cu acea atitudine cu care sportivii se angrenează într-o competiție, având speranța că dacă vor da tot ce au mai bun, vor câștiga, chiar dacă nu vor fi primii.

Părinte Antoniu, felicitări întregii Echipe a României și vă mulțumim!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi

Foto: 17th European Futsal Championship of Catholic Priests – Hungary 2025