În contextul celei de-a 27-a ediții a inițiativei „European Prayer Breakfast” (trad. „Mic-dejun european de rugăciune”) care a avut loc la Parlamentul European, la Bruxelles, miercuri, 4 decembrie 2024, Comisia Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE) a contribuit la conferința care a avut ca temă „Salvgardarea libertății religioase în Europa – Provocări actuale și perspective de viitor”.
Alessandro Calcagno, consilier al COMECE pentru drepturile fundamentale și articolul 17 din TFUE, a delineat mai multe priorități ale Conferințelor Episcopale din UE în domeniul libertății religioase. S-a subliniat necesitatea de a asigura protecție egală tuturor dimensiunilor acestui drept fundamental de bază, inclusiv celei instituționale, permițând Bisericilor și comunităților religioase să funcționeze în mod normal, fără a se confrunta cu prejudecăți sau obstacole – interferențe nejustificate.
„Prea adesea, libertatea religioasă este descrisă ca un drept «problematic», iar dimensiunea sa colectivă, comparativ cu dimensiunea sa individuală, este neglijată. Toleranța nu poate deveni un surogat pentru protecția dreptului fundamental la libertatea religioasă”, a declarat Alessandro Calcagno.
În ceea ce privește simbolurile, mesajele și expresiile religioase, consilierul Calcagno a subliniat că „atâta vreme cât acestea nu vor fi considerate potențial ofensatoare pentru sensibilitatea altor credincioși sau necredincioși, precum și un posibil mijloc de presiune asupra altora, nu va fi asigurată protecția deplină a libertății la religie”.
Conferința a oferit, de asemenea, Comisiei Conferințelor Episcopale din UE ocazia de a sublinia importanța unei mai bune integrări a protecției libertății religioase în politicile UE – de exemplu, protecția lăcașurilor de cult, dar și protecția datelor.
Reprezentantul COMECE a subliniat, de asemenea, că dreptul la libertatea religioasă, precum și dispozițiile de combatere a discriminării pe motive de religie, nu ar trebui să fie considerate ca vizând în primul rând minoritățile religioase. „Este necesar să se rupă dinamica «majorității vs. minorități» care stă la baza abordării anumitor actori și responsabili politici”, a explicat Alessandro Calcagno.
În acest context, el a solicitat, în numele COMECE, numirea unui coordonator UE pentru combaterea urii anti-creștine. „Considerăm că a sosit momentul matur pentru acest pas, fără a pune la îndoială specificitatea comunităților evreiești și musulmane, care sunt deja acoperite de coordonatori similari. Nu este vorba de victimism, ci de acces egal la instrumentele de protecție”, a spus consilierul COMECE.
COMECE a reiterat rolul pozitiv pe care îl poate juca alfabetizarea religioasă pentru promovarea și protejarea libertății religioase și combaterea discriminării pe motive religioase. „Acest lucru este valabil și pentru autoritățile și instituțiile publice, astfel încât acestea să poată elabora politici și măsuri juridice bine fundamentate”, a continuat Alessandro Calcagno.
La finalul conferinței, COMECE a subliniat că articolul 17 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) ar trebui să fie un instrument care să abordeze aspecte politice concrete, precum cele discutate în cadrul evenimentului Parlamentului Europeam, spre deosebire de teme și principii generale.
Evenimentul a fost moderat de eurodeputatul Paulius Saudargas (Lituania). De asemenea, au participat vorbitori de nivel înalt, precum coordonatorul UE pentru combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, Dr. Katharina von Schnurbein, deputatul și vicepreședintele Adunării Parlamentare a OSCE, Dr. Gudrun Kugler și directorul executiv al Observatorului privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor în Europa (OIDAC Europe), doamna Anja Hoffmann.
În timpul „Micului-dejun european de rugăciune”, E.S. Mons. Mariano Crociata, președintele COMECE, a rostit o rugăciune de încheiere a binecuvântat toți participanții.
COMECE
Traducere Mihaela Caba-Madarasi