A fost prezentată joi, 24 octombrie a.c., la Sala de Presă a Sfântului Scaun, enciclica „Dilexit nos” (El ne-a iubit) – despre iubirea umană și divină a Inimii lui Isus Cristos. Aceasta este a patra enciclică a Papei Francisc și vine publicată într-unul dintre momentele cele mai dramatice ale istoriei umanității, într-o lume marcată de războaie corozive, dezechilibre sociale şi economice, consumism neînfrânat și noi tehnologii care riscă să denatureze însăşi esenţa omului, marcând epoca modernă. De asemenea, „Dilexit nos” vede lumina tiparului în timp ce sunt în desfăşurare, de la 27 decembrie 2023 până la 27 iunie 2025, celebrările pentru a 350-a aniversare a primei manifestări a Preasfintei Inimi a lui Isus Sfintei Margareta Maria Alacoque (în 1673). După cum însuși Suveranul Pontif spunea, acest document cuprinde „reflecţiile preţioase din texte magisteriale precedente şi dintr-o istorie lungă care merge până la Sfintele Scripturi, pentru a repropune astăzi, întregii Biserici, acest cult încărcat de frumuseţe spirituală”(5 iunie 2024).
Pontiful îndeamnă prin Scrisoarea enciclică „Dilexit nos” ca lumea să își schimbe privirea, perspectiva, obiectivele, şi să recupereze ceea ce este mai important şi necesar: inima. La conferința de presă din Vatican au luat cuvântul mons. Bruno Forte, teolog și arhiepiscop de Chieti-Vasto, și călugărița Antonella Fraccaro, responsabilă generală a Institutului Discipolele Evangheliei.
Mons. Bruno Forte a explicat că această a patra enciclică a Papei Francisc vine din dorința actualului Succesor al lui Petru de a aborda suferința cauzată de războaie și violență, propunând iubirea mântuitoare a lui Cristos. Documentul leagă iubirea lui Dumnezeu de problemele sociale abordate în scrisorile enciclice anterioare, subliniind cum iubirea Inimii lui Cristos este cheia construirii legăturilor frățești și a recunoașterii demnității fiecărei persoane.
„Enciclica oferă cheia înțelegerii întregului magisteriu al acestui Pontif – a subliniat la mons. Bruno Forte, reiterând cuvintele Papei Francisc: «Ceea ce exprimă acest document („Dilexit nos” – DN) ne permite să descoperim că ceea ce este scris în Enciclicele sociale Laudato Si’ și Fratelli tutti nu este străin de întâlnirea noastră cu iubirea lui Isus Cristos, astfel încât, bând din această iubire, să devenim capabili să țesem legături fraterne, să recunoaștem demnitatea fiecărei ființe umane și să ne îngrijim împreună de Casa noastră comună» (DN 217). Departe de a fi un magisteriu ‘strivit’ de dimensiunea socială, așa cum a fost uneori greșit înțeles, mesajul pe care Papa Francisc l-a dat și îl dă Bisericii și întregii familii umane izvorăște dintr-o singură sursă, prezentată aici în modul cel mai explicit: Cristos Domnul și iubirea Sa pentru întreaga umanitate” dorind să ofere această enciclică pentru „o lume care pare să îşi fi pierdut inima”.
Enciclica explorează simbolismul „inimii” din Sfânta Scriptură ca centru unificator al persoanei, din care izvorăște iubirea. Papa Francisc subliniază importanța întoarcerii la Inima lui Isus ca sinteză a Evangheliei și fundament al unei vieți creștine autentice. Textul reamintește tradiția spirituală a unor sfinți precum Sfântul Ignațiu de Loyola, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Sfânta Tereza de Lisieux, exaltând devoțiunea față de Inima Preasfântă a lui Isus ca mijloc de a trăi o viață de iubire și misiune. Mons. Forte și-a încheiat discursul făcând apel la redescoperirea fervoarei pentru misiunea și iubirea Domnului, subliniind necesitatea unei Biserici care să comunice iubirea divină.
Sr. Antonella Fraccaro a vorbit apoi despre fiecare dintre cele cinci capitole care alcătuiesc indexul enciclic: „Importanța inimii”, „Gesturi și cuvinte de iubire”, „Aceasta este inima care a iubit atât de mult”, „Iubirea care ne potolește setea”, „Iubire pentru iubire” pornind de la scrisoarea Sf. Apostol Pavel către Romani în care se subliniază puterea iubirii dumnezeiești prin faptul că, în orice circumstanță, credincioșii sunt mai mult decât învingători prin Cristos, care i-a iubit: „Totusi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit. Căci sunt bine încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălțimea, nici adâncimea, nicio altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu care este în Isus Hristos, Domnul nostru.” (Rm 8, 37-39)
În acest sens, Papa Francisc ne propune o introspecție asupra valorilor vieții noastre, încurajându-ne să ne punem întrebări fundamentale și să ne îndreptăm spre Adevăr. De asemenea, în enciclica „Dilexit nos” se subliniază că relațiile autentice se construiesc din inimă și că inima lui Isus ne invită să fim atenți unii la alții, promovând o comunitate fondată pe iubire și justiție. Papa Francisc ne îndeamnă să nu ne lăsăm pradă indiferenței sau închiderii sufletești și subliniază că inima noastră, deși fragilă, poate colabora cu inima lui Isus pentru a aduce schimbare în lume.
Îndemnându-ne să ne îndreptăm privirea către Isus, Pontiful ne reamintește că relația cu El ne ajută să ne regăsim identitatea și să învățăm să iubim. Prin adorarea Inimii Preasfinte a lui Isus, putem depăși dualismele și putem transforma relațiile noastre prin iubirea lui Dumnezeu. Această iubire ne îndeamnă să fim un exemplu de generozitate și compasiune în comunitățile noastre, inspirându-ne să trăim o credință autentică și să fim misionari ai iubirii lui Dumnezeu.
Conștientizarea faptului că Isus și-a dat viața pentru noi ne cheamă să participăm la suferința Sa și să-L consolăm. Credința ne conduce la această participare, oferind sens suferințelor noastre. Isus a împărtășit viața și suferințele noastre, iar prin participarea la acest mister pascal, suferințele noastre se transformă prin iubirea Sa.
De asemenea, Papa Francisc ne invită să ne transformăm inimile pentru a răspândi iubirea lui Dumnezeu în lume, chiar și în fața urii. Iubirea față de aproapele trebuie să fie o reacție naturală la iubirea lui Cristos. Această iubire „nu se fabrică”, ci necesită o „transformare a inimii egoiste”, căutând să imităm sentimentele Domnului. Iubirea se manifestă în acțiuni simple și cotidiene, iar relațiile umane sunt importante pentru a oferi și a primi iubire. Învățătura lui Charles de Foucauld, spre exemplu, ne amintește că gesturile mici au un impact semnificativ în viața noastră și în relațiile cu ceilalți.
Sr. Antonella Fraccaro consideră că această Scrisoare enciclică ne invită să ne dedicăm unei „reparări” a iubirii prin acte de iertare și recunoaștere a propriilor greșeli, pentru că doar o inimă umilă care îl primește pe Cristos devine capabilă să răspândească iubirea către ceilalți. Misiunea de a răspândi iubirea lui Dumnezeu necesită „misionari îndrăgostiți” care trăiesc o experiență autentică a iubirii divine și care își dedică viața slujirii celorlalți, inspirându-se din umilința și iubirea lui Cristos. În final, suntem chemați să ne lăsăm trimiși de Dumnezeu pentru a construi o civilizație a iubirii, sprijinind solidaritatea și umanitatea, pregătindu-ne să fim pelerini ai speranței la poarta Jubileului 2025 care ne așteaptă:
„Dumnezeu ne cheamă să răspândim iubirea Sa pe Pământ. Trebuie să ne lăsăm trimiși de El pentru a îndeplini această misiune și fiecare dintre noi o va îndeplini în felul său, cu sau fără rezultate, cu «bucuria de a încerca să comunice iubirea lui Cristos celorlalți» (DN 216). Într-o lume în care se pare că demnitatea noastră depinde de ceea ce avem, de ceea ce consumăm, orbiți de nevoile noastre imediate, Papa Francisc ne încurajează să ne ținem departe de aceste angrenaje perverse, pentru a face loc în noi întâlnirii cu iubirea gratuită a Lui Dumnezeu, care «eliberează, vivifică, face inima să se bucure și hrănește comunitățile» (DN 219). El ne propune acest lucru și ne invită să îl facem mergând «împreună spre o lume dreaptă, unită și fraternă» (DN 220). Fie ca Jubileul, care se apropie, în care ne vom afla ca pelerini ai speranței – să ne ajute să pășim cu încredere, împreună, în speranță. Putem face acest lucru deoarece, așa cum spune Sf. Pavel «spreanța nu dezamăgește pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Spiritul Sfânt, Cel dăruit nouă» (Rom 5,5). Să mergem împreună cu forța speranței, pe care Inima lui Isus ne-o dăruiește în fiecare zi în viața noastră fraternă cotidiană!”.
Textul integral al enciclicei „Dilexit nos” a Papei Francisc este disponibil în limbile de circulație internațională. O sinteză a întregului document a fost pusă la dispoziție în limba italiană, fiind tradusă și în limba română. Poate fi consultată aici.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi