În lumina aniversării tragice a atacurilor teroriste din 7 octombrie asupra poporului israelian și în fața crizei umanitare extrem de grave din regiune, alături de scenariul politic periculos din Orientul Mijlociu, care implică un număr tot mai mare de actori, Comisia Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE) a emis prin președintele său, Excelența Sa Mons. Mariano Crociata, următoarea declarație:
„În numele episcopilor COMECE, doresc să îmi exprim cea mai profundă îngrijorare cu privire la valul de violență care a cuprins Țara Sfântă, Libanul și alte părți ale Orientului Mijlociu în ultimele luni. Fiecare zi aduce riscul unei noi escaladări, intensificări și extinderi a conflictului în întreaga regiune, amenințând demnitatea, viața și mijloacele de subzistență a sute de mii de oameni.
Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea tragică a atacurilor teroriste din 7 octombrie asupra poporului israelian, nu putem să nu reiterăm marea noastră tristețe cu privire la valurile devastatoare de violență la care Țara Sfântă și regiunea Orientului Mijlociu au fost martore în ultimele douăsprezece luni. Acest lucru nu numai că a dus la o criză umanitară extrem de gravă și la suferințe umane de neconceput în toate comunitățile, dar a generat, de asemenea, o politică regională periculoasă care implică un număr tot mai mare de actori.
Această situație este o sursă de îngrijorare serioasă pentru noi, de asemenea, pentru repercusiunile sale în Europa și în lume. Recrudescența antisemitismului, a radicalizării și a xenofobiei nu numai că amenință coeziunea socială, dar conduce și la acte deplorabile de extremism violent și terorism.
Făcându-ne ecou al apelurilor repetate la pace ale Papei Francisc, îndemnăm toate părțile implicate în conflict, precum și toate persoanele și grupurile care incită la violență, să se abțină de la orice acțiune care ar putea conduce la escaladarea și polarizarea conflictelor.
Facem apel la o încetare imediată a focului pe toate fronturile și respectarea dreptului internațional și umanitar. Facem apel la protecția necesară a civililor, a spitalelor, a școlilor și a lăcașurilor de cult, precum și la eliberarea tuturor ostaticilor și accesul lor la coridoare umanitare sigure și neîngrădite.
Uniunea Europeană, împreună cu alți actori regionali și internaționali, este chemată să continue cu hotărâre dialogul cu toate părțile implicate în conflict, în vederea unei păci juste și durabile. Aceasta ar trebui să includă eforturi diplomatice reînnoite în vederea unei soluții cu două state, unul israelian și unul palestinian, precum și un statut special garantat la nivel internațional pentru orașul Ierusalim, astfel încât toți israelienii și palestinienii să poată trăi în sfârșit în demnitate, securitate și pace.”
Îi invităm pe toți oamenii de bunăvoință să se alăture apelului Papei Francisc de a ține luni, 7 octombrie 2024, o zi de rugăciune și post pentru pace în lume. Ținând cont de această zi, în care Biserica Catolică se roagă în mod special Fecioarei Maria, Regină a Rozariului, dorim să împărtășim următoarea rugăciune pentru pace propusă de Em. Card. Pierbattista Pizzaballa (OFM), Patriarhul Latin al Ierusalimului:
Rugăciune pentru pace
Doamne, Dumnezeul nostru,
Tatăl Domnului nostru Isus Hristos,
și Tată al întregii omeniri,
Care în crucea Fiului Tău
și prin darul propriei Sale vieți,
ai vrut să distrugi cu orice preț
zidul dușmăniei și al ostilității
care separă popoarele și ne face dușmani:
Trimite în inimile noastre
darul Spiritului Sfânt,
ca El să ne purifice de orice sentiment
de violență, ură și răzbunare,
să ne lumineze pentru a înțelege
demnitatea irepresibilă
a fiecărei persoane umane,
și să ne înflăcăreze în a lupta până la final
pentru o lume pașnică și reconciliată
în Adevăr și dreptate,
în iubire și libertate.
Dumnezeule atotputernic și veșnic,
în mâinile Tale sunt speranțele oamenilor
și drepturile fiecărui popor:
Ajută-i cu înțelepciunea Ta pe cei care ne guvernează,
astfel încât, cu ajutorul Tău,
ei să devină sensibili la suferințele celor săraci
și a celor care suferă consecințele
violenței și războiului;
Fie ca ei să promoveze binele comun și pacea durabilă
în regiunea noastră
și pe întreg pământul.
Fecioară Maria, Maică a Speranței,
obține darul păcii
pentru Țara Sfântă în care te-ai născut
și pentru lumea întreagă. Amin.
Comisia Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE)
Traducere: Mihaela Caba-Madarasi