Ieri, la Budapesta a fost celebrată o Sfânta Liturghie în Catedrala, de ziua Sfântului Ștefan primul rege și patronul spiritual al Ungariei.

 

La Sfânta Liturghie celebrată de către Eminența Sa Cardinalul Péter Erdő, au participat mai mulți ierarhi din Ungaria , Italia și România. Din România au participat Înalt Preasfinția Sa Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București care anul acesta a fost invitat să țină și cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei , episcop romano-catolic de Oradea, Preasfinția Sa Eugen Schönberger, episcop romano-catolic de Satu Mare, Preasfinția Sa Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara.

Înalt Preasfinția Sa Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București a salutat în numele Bisericii Catolice din România „pe toți cei prezenți – episcopi, preoți, persoane consacrate, autoritățile de Stat și ale Guvernului, credincioși și oaspeți de pretutindeni, care au venit aici, la Budapesta, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ștefan”. Vorbind despre Sfântul Ștefan, ierarhul a amintit faptul că „El și-a dedicat o mare parte din domnie promovării credinței creștine. A acordat sprijinul său Bisericii, a ajutat la construirea de biserici și a fost un susținător al drepturilor Sfântului Scaun. Secretul succesului uimitor al Sfântului Ștefan în a-și conduce poporul la credința creștină a fost devotamentul său profund față de Sfânta Fecioară Maria. El și-a pus întregul regat sub protecția ei și a construit o biserică magnifică în cinstea ei. În 1038, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Ștefan a adresat ultimele sale cuvinte conducătorilor Bisericii și ai statului, instruindu-i să protejeze și să răspândească credința catolică. El a adresat una dintre ultimele sale rugăciuni Maicii Domnului: „Ție, Regină a cerurilor, și ocrotirii tale, îți încredințez Sfânta Biserică, toți episcopii și clericii, întregul regat, conducătorii și locuitorii săi; dar înainte de toate, îți încredințez sufletul meu”.

Amintind exemplul de creștin al Sfântului Ștefan, Înalt Preasfinția Sa a subliniat faptul că „ne reamintește importanța credinței noastre creștine în viața civică și necesitatea de a lucra pentru răspândirea credinței acolo unde a fost abandonată sau unde nu a prins rădăcini, în orașele și satele noastre, dar și în inimile noastre”.   

 

Episcopul Simone Giusti, episcopul romano-catolic de Livorno alături de un grup de preoți ai Diecezei printre care și părintele greco-catolic Vasile Orghici au fost prezenți de asemenea la sărbătoare.

Catedrala din Budapesta adăpostește Mâna Sfântă, o relicvă a mâinii regelui Ștefan cel Sfânt, fondatorul statului ungar, care a murit la 15 august 1038 și a fost canonizat la Székesfehérvár la 20 august 1083. Venerată de către popor, Mănă dreapta a Sfântului Ștefan a fost pentru 300 de ani păstrată la Mănăstirea benedictină din Sîniob, în județul Bihor, unul din cele mai importante locuri de cult de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Oradea. 

 

Eugen Ivuț