Un grup de elevi din cadrul Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din București au petrecut o parte din această vacanță de vară în parohia greco-catolică din Holod. Ultima seară din tabără a fost încununarea unei experiențe inedite, așezate sub semnul iubirii devotate. Costumați în ținută specifică vremii, pe o scenă sugestiv amenajată, elevii au devenit personaje din drama Ines de Portugalia de Alejandro Casona. Copiii de vârste diferite, dar nu mai mari de clasa a XII-a, au jucat cu dăruire și măiestrie actoricească povestea dintre Romeo și Julieta ai Portugaliei.

Seara a fost încheierea unui ciclu de activități formative, cu caracter educativ și spiritual, desfășurate în cadrul parohiei din Holod, sub îndrumarea unei echipe inimoase de voluntari ai Fundației Adefro din Franța. Aceștia vin an de an la Holod, unde îi îndrumă pe elevii bucureșetni spre tainele actorieie, pregătind în fiecare an o piesă de teatru.

Atmosfera caldă și încărcată de bucurie a fost întregită de prezența PSS Virgil Bercea, care a salutat prezența elevilor din capitală si a participat cu drag la piesa Ines de Portugalia prezentata pe scena din incinta parohieie. Pr. paroh Ioan Tătar, protopop de Holod, i-a însoțit pe tot parcursul șederii lor aici, celebrând Sfânta Liturghie și asistându-i în toate cele necesare. Zilele de vară au fost ocazie de drumeții prin împrejurimile locului, excursii cu bicicletele și oportunitatea de a învăța experiențial semnificația vieții la țară.

Elevii bucureșteni au plecat din Holod cu ochii în lacrimi și speranța revenirii aici vara următoare, pentru a redescoperi oameni și locuri, frumuseți despre care să aibă ce să povestească atunci când va fi început școala.

Pr. Ioan Tătar