Miercuri, 3 iulie 2024, de la ora 19.30, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea va avea loc unul dintre concertele Turneului Internațional Stradivarius 2024. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Episcopia Greco-Catolică de Oradea, prin Departamentul Cultural, este co-organizator al acestui eveniment.

Potrivit organizatorilor, Turneul Internațional Stradivarius 2024, a XVII-a ediție, denumit „METAMORFOZE” vine cu lucrările lui Johann Sebastian Bach, probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii și propune o serie de lucrări, care inițial au fost compuse pentru violoncel. „METAMORFOZE” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultator.  Acestea sunt capodopere ce nu trebuie să rămână delimitate doar la sunetul violoncelului – prin urmare, turneul „METAMORFOZE” va fi un regal al Viorii. Turneul Internaţional Stradivarius 2024 se desfășoară în perioada 25 iunie – 16 iulie a.c. și include 18 concerte care se vor desfășura în Catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane şi Reformate sau spaţii inedite. Printre acestea se află și Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, unde violonistul Alexandru Tomescu revine pentru al cincilea an consecutiv.

Revin  cu mare bucurie la Oradea – spunea el într-un interviu pentru Departamentul Cultural EGCO, la finalul unei ediții enterioare. Știu că aici este un loc binecuvântat, un loc plin de spiritualitate, plin de cultură, un oraș care a renăscut în ultimii ani și care se dezvoltă extraordinar și este un exemplu, aș zice.

Cele 6 Suite pentru Violoncel de Johann Sebastian Bach, transcripţie pentru vioară, vor fi interpretate de Alexandru Tomescu într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean.

Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Am avea atunci cu toții puterea și curajul să ridicăm ochii din pământ. Muzica lui  Bach pentru instrumente soliste cu coarde nu a fost niciodată depășită în ingeniozitate, complexitate și dificultate. Și atunci te întrebi cât de bun violonist era Bach? Cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și păstreze reperele estetice și spirituale. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica.”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Mai multe informaţii despre Turneul Naţional Stradivarius sunt disponibile pe site-ul evenimentului: www.turneulstradivarius.ro.

Vă așteptăm!

Biroul de Presă EGCO