Împărate Ceresc, Mângâietorule, Spirite al adevărului, care pretutindenea eşti şi toate le plineşti; Vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te aşează întru noi şi ne curăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
La 50 de zile după Învierea din morți a Domnului nostru Isus Cristos, creștinii sărbătoresc Coborârea Sfântului Spirit sub forma limbilor de foc asupra ucenicilor care erau adunați în Templu cu Preasfânta Fecioară Maria.
Preasfinția Sa Virgil a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sfântul Nicolae” împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat importanța acestei Sărbători subliniind faptul că „Spiritul Sfânt suflă în continuare peste noi toți. Pentru ca din nou și din nou să facem și să formăm Biserica. Cu fiecare dintre noi începe Biserica, prin puterea cu lucrarea și cu harul Spiritului Sfânt, care lucrează în noi”.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șabaot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt (Ex 19, 1-16). În ziua de Rusalii are loc întemeierea în chip văzut a Bisericii creștine, peste apostoli s-a coborât în chip de limbi de foc darurile Spiritului Sfânt, ca mai apoi ei să meargă în toată lumea și să vestească Cuvântul la toate neamurile.
La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost sfințite spicele de grâu și oferite fiecărui credincios de Preasfinția Sa.
Bucuria Praznicului Cinzecimii a fost dublată și de prezența iubitelor doamne ale cântecului românesc Veta Biris și Sava Negrean-Brudascu, care prin vocea lor au adus mărire Lui Dumnezeu, prin pricesne.
Eugen Ivuț