Duminică, 26 mai 2024, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru cu participarea a peste 50.000 de copii și însoțitori ai lor care au venit la Roma din peste o sută de țări, inclusiv din România, pentru prima ediție a Zilei Mondiale a Copiilor. A doua ediție, a anunțat papa la finalul întâlnirii, va avea loc în luna septembrie din 2026. 

„Credința ne face fericiți, iar noi credem în Dumnezeul Tatăl, care ne-a creat, în Dumnezeul Fiul, care ne-a mântuit, în Dumnezeu Duhul Sfânt care ne însoțește în viață. Rugați-vă pentru pace, ca să nu mai fie războaie, și salutați-i pe părinții și prietenii voștri, dar mai ales pe bunicii voștri”. Este, pe scurt, mandatul pe care papa Francisc l-a încredințat copiilor care au participat la Sfânta Liturghie de încheiere a primei ediții a Zilei Mondiale a Copiilor, ale cărei manifestări s-au desfășurat sâmbătă și duminică (25-26 mai 2024) la Roma. Au luat parte vreo 50.000 de copii din peste o sută de țări, printre care se afla și un grup de copii din România, participarea fiind rezervată micuților cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani.

La predica Sfintei Liturghii din solemnitatea Preasfintei Treimi, prezidată duminică în Piața Sfântul Petru, papa a vorbit liber, în italiană, la fel cum a făcut o seară înainte pe Stadionul Olimpico din Roma, la prima parte a manifestărilor prilejuite de această inedită inițiativă pastorală dedicată copiilor. Cu un ritm insistent de întrebări și răspunsuri, papa a îndemnat copiii la omilia celebrării euharistice de duminică – solemnitatea Preasfintei Treimi, după ritul roman sau latin – să-și îndrepte gândurile, atât cât este posibil pentru capacitatea lor, la misterul lui Dumnezeu, unul și întreit.

„Dragi băieți, dragi fetițe”, a spus papa la începutul omiliei, „noi suntem aici ca să ne rugăm, să ne rugăm împreună și să ne rugăm lui Dumnezeu. Sunteți de acord cu aceasta? Da? Ne rugăm lui Dumnezeu, lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Câți „dumnezei” sunt? Unul în trei persoane. Tatăl care ne-a creat pe toți și care ne iubește atât de mult. Când noi ne rugăm lui Dumnezeu Tatăl, care este rugăciunea pe care toți o spunem? Tatăl Nostru. Îi cerem mereu lui Dumnezeu, Tatăl nostru, să ne însoțească în viață și să ne ajute să creștem.

Și cum îl cheamă pe Fiul? Care este numele Fiului? [Copiii răspund: Isus]. Este Isus. Îl rugăm pe Isus ca să ne ajute, ca să fie aproape de noi, iar atunci când ne împărtășim, noi îl primim pe Isus. Isus ne iartă toate păcatele. (…) Nu uitați acest lucru: Isus iartă totul și iartă întotdeauna, dar noi trebuie să avem smerenia de a-i cere iertare: „Iartă-mă, Doamne, am greșit. Sunt slab. Viața m-a pus în dificultate, dar tu iartă totul. Eu aș vrea să-mi schimb viața și tu, ajută-mă!”.

Problema e: cine este Duhul Sfânt? Nu e ușor, pentru că Duhul Sfânt este Dumnezeu, este înăuntrul nostru. Noi îl primim pe Duhul Sfânt la Botez, îl primim în sacramente. Duhul Sfânt este cel care ne însoțește în viață. Să ne gândim la acest fapt și să spunem împreună: „Duhul Sfânt ne însoțește în viață”. (…) El este cel care ne spune în inima noastră lucrurile bune pe care trebuie să le facem (…) și cel care, atunci când facem ceva greșit, ne dojenește în interiorul nostru. (…) Duhul Sfânt este cel care ne dă putere, ne consolează în dificultăți”.

„În acest fel, dragi frați și surori, băieți și fetițe, noi toți suntem fericiți pentru că credem. Credința ne face fericiți. Noi credem în Dumnezeu care, [să spunem] cu toții împreună, este Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt. (…) Tatăl care ne-a creat, Isus care ne-a mântuit și Duhul Sfânt care, ce face? [Copiii răspund: Ne însoțește în viață].

„Pentru a fi siguri, noi, creștinii, avem și o mamă. Cum se cheamă mama noastră, cum se cheamă mama noastră cerească? [Răspund: Maria]. Voi știți să vă rugați Fecioarei Maria? Sigur? Să ne rugăm acum, vreau să aud [Copiii spun rugăciunea Bucură-te, Marie].

„Bravo, băieți și fetițe! Tatăl ne-a creat, Fiul ne-a mântuit și ce face Duhul Sfânt? [Copiii răspund]. Bravo! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Rugați-vă pentru noi, pentru ca noi să putem merge mai departe! Rugați-vă pentru părinți, rugați-vă pentru bunici, rugați-vă pentru copiii bolnavi. Aici, în spatele meu, sunt mulți copii bolnavi. Rugați-vă întotdeauna și, mai ales, rugați-vă pentru pace, ca să nu mai existe războaie”.

După Sfânta Liturghie, papa Francisc a recitat rugăciunea „Îngerul Domnului” împreună cu copiii, improvizând și adaptând unele rugăciuni la capacitatea copiilor, iar la final i-a îndemnat să-i salute pe părinți, prieteni, dar mai ales pe bunici. Apoi, a mulțumit organizatorilor, în special părintelui franciscan italian Enzo Fortunato, precum și tuturor celor care i-au ajutat în aceste zile. În fine, după vibrantul monolog al actorului italian Roberto Benigni, care a denunțat grozăvia războiului și a deschis orizontul către un viitor de pace, Sfântul Părinte a anunțat că a doua ediție a Zilei Mondiale a Copiilor va avea loc în luna septembrie din 2026.

Vatican News – pr. Adrian Dancă