Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, alături de partenerii săi, au onoarea de a vă invita la lansarea albumului dedicat episcopului greco-catolic Demetriu Radu, care va avea loc în data de 28 mai 2024, ora 11.00, în Sala Unirii. Albumul va fi prezentat de Pr. prof. univ.  Cristian Barta, decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 

La evenimentul care face parte din seria de inițiative ale Muzeului Național al Unirii Alba Iulia de a prezenta în Sala Unirii personalitățile care au avut o contribuție însemnată la Marea Unire, va participa și PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu studenții teologi ai Seminarului Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi” din Oradea, elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și ai Liceului „Don Orione” din Oradea, și credincioșii din Eparhie care doresc să fie părtași acestui moment deosebit, dar și să aducă un omagiu celui care a fost în perioada 1903-1920 episcop al Eparhiei de Oradea Mare. Cu aceeași ocazie, în Sala Unirii de la Alba-Iulia va fi proiectat filmul documentar „Episcop Demetriu Radu” realizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

În aceeași zi, de la ora 13.00, va avea loc un moment comemorativ în biserica de la Rădești, închinată Unirii de ctitorul ei, episcopul Demetriu Radu. Tot la Rădești, în Casa Memorială a acestei ilustre personalități care s-a născut aici, va fi sfințită o placă comemorativă realizată de sculptorul Deak Arpad, cu implicarea PSS Virgil și a ipod. Eugen Ivuț, secretar episcopal.

***

Albumului omagial  dedicat episcopului „Demetriu Radu” a fost publicat în 2023 la Editura Primus, fiind lansat prima dată la Oradea, pe 8 decembrie a.c., în ziua în care s-au împlinit 103 ani de la moartea Episcopului Demetriu Radu. Albumul a fost realizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea Primăriei Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea și al Consiliului Local, cu cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, sub coordonarea doamnei Rodica Indig, consilier cultural al EGCO.  Albumul este bilingv, iar la realizarea lui au conlucrat Pr. prof. dr. Alexandru Buzalic, Pr. dr. Ciprian Robotin, alături de o vastă echipă formată din fotografi (Eugen Ivuț, Florin Șipos, Vasile Gheorghe, Ovi Pop,  Othilia Groza) și translatori (prof. Camelia Luncan, prof. Natalia Hodut, prof. Paula Mureșan, Szombati Gille Annamária), cu o concepție grafică asigurată de Adi Buzaș. Mai multe informații puteți găsi aici.

Biroul de Presă EGCO