„Prin prezentul album aducem un OMAGIU unui demn ierarh al Bisericii, unui episcop care a călăuzit viața Eparhiei de Oradea Mare și a contribuit la săvârșirea istoriei poporului român. În veci să fie pomenirea lui!”: scrie PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Oradea, în prefața albumului „Demetriu Radu”, lansat pe 8 decembrie a.c., la Oradea, în ziua în care s-au împlinit 103 ani de la moartea Episcopului Demetriu Radu în atentatul cu bombă din Parlamentul României.
Albumul „Demetriu Radu”, publicat la Editura Primus din Oradea este primul din seria dedicată „Episcopilor Greco-Catolici de Oradea Mare” și a fost editat în cadrul Festivalului „Francisc Hubic” 2023, la secțiunea dedicată prezentării personalităților emblematice ale Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Început la 100 de ani de la moartea episcopului Demetriu Radu, albumul lansat cuprinde repere bibliografice, expuse în lumina teologiei slujirii ecleziale de pr. prof. dr. Buzalic Alexandru, implicare episcopului Demetriu Radu în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și în alte evenimente majore – prezentate de pr. dr. Ciprian Robotin și o secțiune specială dedicată celui care a fost episcopul ctitoriilor sub semnul Crucii, Demetriu Radu – realizată de doamna Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și coordonator al proiectului. Este un album bilingv, scris în limba română și engleză, cu o documentare vizuală temeinică, făcând accesibile tuturor fragmente din predicile ierarhului, dar și ilustrații unicat ale documentelor personale precum: carnetul de elev, fotografii din tinerețe sau scrisori papale. Albumul a fost tradus în limba engleză de prof. Camelia Lunca, prof. Natalia Hoduț și prof. Paula Mureșan. Documente de arhivă disponibile în limba maghiară au fost traduse de doamna Szombati Gille Annamaria.
Potrivit coordonatorului proiectului, în albumul omagial sunt prezente deopotrivă „imagini cu ctitoriile episcopului, în principal biserica din Rădești și Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, care sunt clădiri emblematice, fiecare cu specificul și unicitatea ei. Palatul Episcopal, o clădire cu un istoric al binelui și a implicării episcopilor în cultură și în emanciparea națională, culminând cu evenimentele de la 1918, iar biserica din Rădești cu împlinirea unui vis, de a avea o biserică, închinată și ea unirii, a Bisericii Române cu Roma. La Rădești, unde pictura iconostasului și cea murală a fost realizată de Octavian Smigelschi, un inovator al acelor vremuri în pictura bisericească, rămâne și astăzi un reper privind modul de reprezentare vizuală a istoriei Mântuirii într-un lăcaș de cult. Palatul Episcopal, cu toate simbolurile creștine și semnele puterii arhierești, conține obiecte simbolice și o istorie de netrecut cu vederea”. Mitra episcopului Demetriu Radu se află în prezent la Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, în sala dedicată Instituției Bisericii Greco-Catolice de Oradea, iar crucea episcopală în biserica din Rădești.
Despre predecesorul său, întors la Domnul acum mai bine de un secol, Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, scrie în albumul „Demetriu Radu”:
«În anul 1903 ajunge păstorul Eparhiei de Oradea pe care o va sluji până la sfârșitul vieții. Fie că vorbim despre guvernarea problemelor Episcopiei, fie că privim la grija acordată vieții de credință, vieții culturale sau educației credincioșilor, Demetriu Radu a marcat cultura Oradiei și a orădenilor la începutul secolului XX. A fost un ctitor căruia i se datorează chipul actual al orașului, caracterizat în principal de elemente ale stilului Art nouveau, prin construirea actualului Palat Episcopal, proiectat de Kálmán Rimanóczy Jr.. Tot sub păstorirea sa a fost reconstruit turnul Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea, dându-i-se forma actuală, după ce furtuna și incendiile din 1836 și 1907 au năpăstuit lăcașul de cult; a instalat Școala Normală în edificiul actual al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, căruia îi construiește o aripă nouă și reînnoiește arhitectura complexului de clădiri al Academiei Teologice din Oradea în care se află astăzi Seminarul și Facultatea de Teologie Greco-Catolică. În același spirit și timp, s-a îngrijit de clădirile școlilor sau ale reședinței episcopale din Beiuș, Holod, Stâna de Vale, a zidit biserici, case parohiale și case pentru cantori-învățători, constituind din contribuția proprie și biserica din Rădești, satul său natal, pe care o va târnosi pe 17 iulie 1910.
Demetriu Radu s-a implicat în diplomația timpului încă din perioada activității sale în București, intervenind pe cale diplomatică în relațiile Regatului României cu Sfântul Scaun, a susținut drepturile românilor și a militat pentru unirea națională într-o Românie întregită. Eforturile sale și zelul apostolic i-au fost întrerupte la data de 9 decembrie 1920 prin atentatul cu bombă din Senatul României, un gest de ură făcut de teroriști de extremă stângă care curma viața unui ierarh român și prefigura perioada martiriului ierarhiei noastre și a catacombelor prin care avea să treacă Biserica Română Unită începând cu anul 1948… Avea să fie pus în cripta bisericii din satul natal, unde așteaptă învierea de obște și răsplata bine-meritată în viața veacului care va veni.
Demetriu Radu a slujit cu sfințenie și și-a pus amprenta asupra Bisericii Române Unite; a fost un ctitor care a edificat Eparhia de Oradea Mare, atât prin patrimoniul material, cât și prin tezaurul spiritual, izvorât din viața sa inspirată de Domnul. »
Biroul de Presă EGCO