În după-amiaza zilei de duminică, 21 ianuarie 2024, Biserica Greco-Catolică „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș a organizat local Octava de Rugăciune Ecumenică pentru Unitatea Creștinilor.

An de an, la invitația adresată tuturor bisericilor și comunităților ecleziale locale de  parohul greco-catolic, răspund prin prezență și concelebrare ecumenică unii confrați slujitori din diferitele comunități confesionale din Beiuș. În acest an au răspuns chemării: parohul Bisericii Romano-Catolice, părintele Jitaru-Sel Anton, parohul Bisericii Reformate, părintele Reman Alexa-Ștefan, și reprezentantul Bisericii Creștine Independente (de orientare penticostală) „Sfânta Treime”, pastorul Lucaciu Călin. Alături de acești reprezentanți ai diversității confesionale fraterne au fost prezenți și preoți greco-catolici – printre care parohul din Ștei, părintele Ghiurcă Emil, responsabil cu ecumenismul – cu enoriași din parohiile învecinate Grădinari, Pocola, Drăgoteni, alături de gazda, protopopul locului, părintele paroh Zima Gheorghe-Zorel. Celor prezenți în biserică li s-au alăturat și alți numeroși credincioși accesând contul „BGC Beiuș” (grup virtual de pe platforma Facebook), urmărind transmisiunea live.

După salutul parohului, au fost rostite ectenia mare și rugăciunile de început de către preoții Licuța Narcis și Taichiș Marius, respectiv s-a dat citire textului biblic care cuprinde tema acestui an: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău … și pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Lc 10,27) .

În momentul următor, reprezentanții cultelor au salutat mulțimea prezentă și au prezentat un cuvânt de învățătură, exprimându-și dorința și disponibilitatea unei comuniuni prin rugăciune și a unei bune conviețuiri creștine-civice. Mulțumind pentru prezența conducătorilor locali și cuvintele adresate, parohul a mărturisit că a fost cuprins de emoție simțind dorința spre unitate a poporului creștin prezent și de pretutindeni, unitate pentru realizarea căreia preotul are o responsabilitate mare, alături de creștinii laici care și ei trebuie să-și asume calea rugăciunii și fraternității ecumenice și, nu în ultimul rând, al iubirii efective.

După aceste mesaje, corul greco-catolic „Ioan Bușiția” în colaborare cu corul Asociației „Avram Iancu”, pregătiți de un dirijor comun – Boldiș Zoltan, au încântat mulțimea și animat rugăciunea cu cântece religioase.

După rostirea în comun a rugăciunii „Tatăl nostru”, respectiv după primirea binecuvântărilor finale, întregul popor creștin a „cântat încântat” „Frați creștini din lumea întreagă…. Momentul comunitar de rugăciune ecumenică s-a încheiat cu un moment agapă și socializare în sala Oratoriului „Colț de Rai” organizat de membri Reuniunii Mariane și ai AGRU.

Acest moment de fraternitate este așteptat cu entuziasm și trăit cu bucurie an de an de creștinii beiușeni, într-o singură zi din perioada octavei, în ospitalitatea aceleiași parohii greco-catolice din Beiuș. „Ne bucurăm a fi aici prin slujirea noastră, în unitatea din diversitate,  un instrument al împăcării între oameni”.

Avem același Mântuitor, aceeași călăuză, același cuvânt care ne motivează ca să știm cum să umblăm, să găsim calea pe care însuși Mântuitorul nostru a deschis-o prin trupul său. Ne-am adunat să ne aducem aminte că avem un scop comun, o destinație comună spre care fiecare dintre noi mergem… Sunt comunități care se ceartă între ele, uitând că dușmanul nostru comun e Diavolul. Iubirea lui Dumnezeu ne unește, ea trebui trăită” – (pastorul Lucaciu Călin).

„Mișcarea ecumenică este universală… În varietatea confesiunilor, cu toate diferențele și contradicțiile aparente – ceea ce reprezintă tradiția sau origine etnică -, putem descoperi ceea ce ne leagă, valori care ne leagă, care nu trebuie să ne dezbine căci sunt oferite nouă de Dumnezeu, acestea ar trebui valorificate în comun și nu de unii împotriva altora. Ca această lume să se schimbe în bine, doar noi creștinii avem un izvor nesecat, din care zilnic ne putem adăpa și acesta este darul Iubirii dat de Dumnezeu”. (părintele reformat Reman Alexa Ștefan)

„Această frumoasă parabolă (în contextul căreia se rostește porunca iubirii exprimată în tema anului) este perla întregului Nou Testament… Este imaginea lui Cristos care se apleacă asupra noastră cu îndurare în contextul în care suntem mereu amenințați de rău, de diavol. Comunitatea aceasta  (n. Burghina Faso) are nevoie de această mângîiere a textului ales, are nevoie ca de viață de înțelegere, iubire și reconciliere între ei… Cunoaștem marele adevăr pe care Isus l-a spus Satanei: Nu numai cu pâine trăieste omul și cu tot confortul, ci cu tot adevărul care vine numai de la Dumnezeu” (părintele Anton, romano-catolic).

Pr. Zorel Zima, Protopop de Beiuș