„Duminica, 18 decembrie, a fost o dupa-amiaza plina la Centrul „Don Orione” din Oradea. Între orele 14 si 19, peste 600 de persoane, elevi ai liceului, copii si tineri de la grupele de cercetasi si oratoriu, parinti, profesori, membri ai Congregatiei, au cântat, au prezentat scenete si mai ales au dansat mai mult de jumatate din timpul petrecut împreuna.
La ora 14 a început un spectacol neprotocolar, în care au evoluat cu scenete, cântece si dansuri copiii din toate cele trei cicluri scolare de la Liceul „Don Orione”, dar si membrii grupurilor de Oratoriu si Scout – Lupisori (7-12 ani), Reparto (12-16 ani), Noviciat (16-17) si Clan-Foc (peste 17 ani) – sustinuti si acompaniati cu aplauze de cei din sala.
Prin scenetele prezentate, dar si printr-un film de scurt-metraj în care joaca exclusiv cercetasii din grupele mai mari de vârsta, tinerii au subliniat semnificatia reala a Craciunului – nasterea lui Isus Cristos, care ar trebui marcata prin gesturi de bunatate fata de aproapele nostru aflat la nevoie, nu prin excese culinare sau prin cheltuieli deosebite pentru persoana proprie.
În filmul realizat de cercetasi se prezenta Craciunul din perspectiva a trei familii: una a unui om de afaceri, care îsi trimitea secretara sa cumpere cadouri pentru copii între doua spagi, iar sotia acestuia sarbatorea prin excursii la shopping în strainatate, o alta familie petrecea Craciunul într-o atmosfera decenta, cu cadouri pentru copii si cu rugaciune, iar o a treia suferea în singuratate, fara caldura si fara mâncare. Spectatorii se puteau întreba daca nu cumva primele doua familii ar fi trebuit sa faca ceva pentru a treia, pentru a serba cu adevarat Craciunul.
Un personaj amuzant care a aparut în mai multe scenete a fost porcul, eroul Craciunului „traditional”, care la un moment dat cânta în hohotele de râs ale salii ca „e sarbatoare, e bucurie, sunteti mai buni pentru ca eu sunt la voi în farfurie”.
Tinerii au stiut sa transmita într-un mod placut mesaje serioase, iar atmosfera a fost una calda, în care parintii si ceilalti spectatori s-au ridicat adesea în picioare, au cântat si au batut din palme pe ritmul pieselor cântate de copii. Între 16 si 17 s-a facut o „pauza” dansanta. Scaunele din sala de festivitati a Centrului „Don Orione” au fost adunate la perete si majoritatea celor prezenti, copii si adulti, calugari, profesori, parinti, animatori de la oratoriu si cercetasi, au dansat pe melodii de succes din prezent, cum ar fi Danza Kuduro, dar si pe muzica anilor 80 sau pe muzica populara româneasca.
La ora 17 a început un spectacol de colinde interpretate de elevii Liceului „Don Orione”, începând cu cei din clasa I si terminând cu cei din clasele mari, coordonati de profesoarele Iohana Pascar si Nicoleta Arendas. Directorul Liceului, profesorul Alexandru Stoica, a facut un apel la cei prezenti sa fie alaturi de Vladut Vaida, baietelul din Oradea care se afla acum la un tratament costisitor în Elvetia pentru a învinge o tumoare craniana. În urma acestei actiuni, s-au adunat peste 3000 de lei, care vor fi trimisi familiei copilului bolnav.
Dupa aproape 5 ore de distractie frumoasa si decenta, participantii, membri ai marii familii orionine, s-au îndreptat spre casa mai pregatiti pentru a astepta cum se cuvine Craciunul.