Corul „Anima Nostra” al Liceului Don Orione din Oradea a avut onoarea să fie parte din spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului” organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, pe 19-20 decembrie a.c. la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Sub coordonarea doamnei prof. Nicoleta Arendaș, 34 de elevi talentați ai Liceului Don Orione au reușit să  pună Oradea pe harta muzicii corale la nivel național.

Construit în jurul semnificației Crăciunului ca un nou început, spectacolul „Pe drumul Crăciunului” a propus o parabolă universală despre reziliența unei familii în fața încercărilor destinului, precum și a miracolului credinței și al iubirii.

Timp de aproape 90 de minute, Corul „Madrigal” (dirijor: Anna Ungureanu), împreună cu actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu și copiii din corurile „Cantus Mundi” au invitat publicul să redescopere simbolistica profundă a Crăciunului prin muzică, poezie, literatură, scenografie, artă teatrală, mișcare scenică și light design. Toate elementele spectacolului au creat pe scenă o legătură organică între dramatism și speranță, între clasic și modern, între tradiționalele colinde românești și cele internaționale. Regia și scenariul spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului” au fost realizate  de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturica. 

Pentru Corul „Anima Nostra”, startul acestei provocări a început cu multe săptămâni în urmă, când au participat, lainvitatia „Cantus Mundi Romania” la preselecția pentru evenimentul din 19-20 decembrie 2023. După ore de repetiții asidue, Corul „Anima Nostra” de la Liceul „Don Orione” din Oradea a primit răspuns favorabil.

Bucuria și recunoștința simțite după o astfel de experiență sunt la unison, iar starea de bine împărtășită cu oameni minunați întregesc sentimentul de împlinire și sens în prag de Crăciun. Bucuria imensă a membrilor corului este și bucuria celorlalți orionini care au avut ocazia să fie cunoscuți la nivel național. Pe pagina de Facebook a Liceului „Don Orione”, participanții împărtășesc ceea ce au trăit în timpul spectacolului extraordinar de Crăciunin din capitală: „magie, tremur, bucurie, apoi pace, siguranță și împlinire”, repere care potențează că acești coriști orionini s-au aflat la locul potrivit și în momentul perfect.

«Cum Crăciunul este mai frumos când copiii sunt împreună – mai spun ei – elevii din Corul Anima noastra au colindat și la Târgul de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii din capitală, în cadrul aceluiași eveniment impecabil organizat de Cantus Mundi Romania.

Cu prilejul acelorași zile petrecute în capitală, Corul Liceului „Don Orione” din Oradea a avut plăcerea să colinde și în Palatul Parlamentului, precum și să își arate considerația față de ÎPS Percă Aurel, arhiepiscop mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, însoțiți fiind de pr. Francisc Lăcătuș, superior al Congregației Don Orione la Oradea. Interpretând minunatele cântece de Crăciun din repertoriu, vocile Anima Nostra au umplut inimile de emotie, mințile de liniște și trupurile de pace… gazdele arătându-se recunoscătoare pentru vizita primită și colinda dăruită!»

Acum, în prag de Crăciun Liceul „Don Orione” mulțumește coriștilor săi deosebiți, familiilor care îi susțin necondiționat, colegilor profesori pentru sprijin și familiei orionine pentru toată prețuirea manifestată față de îndeletnicirea cerească a acestor copii: manifestarea iubirii apropelui prin cântec!

Liceul Don Orione Oradea

***

Corul Liceului Don Orione „ANIMA NOSTRA” este format din elevi de gimnaziu si liceu, care împărtășesc pasiunea pentru muzică și cântat și are ca scop caritatea, promovarea artei muzicale și dezvoltarea abilităților vocale ale membrilor săi. „ANIMA NOSTRA” se distinge prin susținerea a numeroase concerte caritabile care amintesc de carisma Sf. Luigi Orione, promovând binele si semănând caritatea de-a lungul cărării. De asemenea, oferă elevilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile musicale și de a crea legături puternice de prietenie  între membrii săi. Prin munca în echipă și prin colaborarea strânsă, corul își construiește un spirit de unitate și își împărtășește bucuria muzicii cu publicul. Participarea la concerte caritabile este o modalitate prin care corul își arată implicarea în comunitate și dorința de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Aceste evenimente aduc nu numai satisfacție personală, ci oferă și ocazia de a pune în practică principii precum solidaritatea și altruismul. „Să facem binele întotdeauna, binele tuturor, răul niciodată, nimănui” ( Sf. Luigi Orione)