Miercuri, 6 septembrie 2023, papa Francisc a primit în audiență episcopii Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, aflați la Roma cu ocazia adunării sinodale a acestei Biserici arhiepiscopale majore. Printr-un comunicat, Sala de Presă a Sfântului Scaun a transmis mai multe detalii despre conținutul întâlnirii, care a avut o durată de aproape două ore.

Sfântul Părinte a primit înainte de audiența generală, episcopii Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene în Biroul Aulei Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului.

«În cadrul întâlnirii, care a durat aproape două ore», aflăm dintr-un comunicat al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, «după salutul exprimat de Beatitudinea Sa Șevciuk, care a amintit situația dureroasă în care se află țara sa – cu creșterea numărului de morți, răniți și persoane torturate – și a mulțumit papei pentru afecțiunea arătată în atâtea feluri și în atâtea ocazii, au intervenit mai mulți participanți, pentru a relata fiecare suferințele pe care, în locuri și în feluri diferite, le trăiește poporul ucrainean.

Papa Francisc a ascultat cu atenție cuvintele care i-au fost adresate, manifestându-și prin scurte intervenții sentimentele sale de apropiere și de participare la tragedia pe care o trăiesc ucrainenii, cu o „dimensiune de martiriu” de care nu se vorbește îndeajuns, supuși la cruzimi și criminalitate. Papa și-a exprimat durerea pentru simțământul de neputință care se trăiește în fața războiului, „un lucru al diavolului, care vrea să distrugă”, cu un gând special pentru copiii ucraineni pe care i-a întâlnit în timpul audiențelor: „Te privesc, dar au uitat zâmbetul” și a adăugat: „Acesta este unul din efectele războiului: să ia copiilor zâmbetul”.

Pentru a răspunde la cruzimea războiului, a reieșit nevoia de mai multă rugăciune, pentru convertire și pentru sfârșitul conflictului și, dând curs unei cerințe pe care a primit-o în timpul întâlnirii, papa și-a manifestat dorința ca în luna octombrie, în special la sanctuare, să se dedice rugăciunea rozariului pentru pace și pentru pace în Ucraina.

Vorbind de întâlnirea pe care a avut-o în zilele trecute cu unii tineri ruși, papa a făcut apoi referință la răspunsul pe care l-a dat despre aceasta jurnaliștilor în avion, la întoarcerea din Mongolia.

În fine, a amintit exemplul lui Isus în timpul pătimirii, care nu rămâne victimă a insultelor, chinurilor și răstignirii, dar mărturisește curajul de a spune adevărul, de a fi aproape de popor, ca să nu se descurajeze. „Nu este ușor”, a spus papa, „înseamnă sfințenie acest lucru, dar poporul ne vrea sfinți și învățători ai acestei căi pe care Isus ne-a învățat-o”.

La încheiere, înainte de a se adresa împreună în rugăciune Sfintei Fecioare, papa a mărturisit că în fiecare zi îi amintește pe ucraineni în rugăciunea sa în fața icoanei Fecioarei Maria pe care arhiepiscopul major i-a dăruit-o înainte de a pleca de la Buenos Aires».

Vatican News, 6 septembrie 2023 – pr. Adrian Dancă