Preotul Misiunii Greco-Catolice din New York, Statele Unite, a vizitat pe 27 august 2023 Comunitatea Românilor Greco-Catolici din Alicante, Spania.

Duminica a 12-a după Rusalii, a adus cu sine o bucurie mare, trăită de Biserica Română-Unită cu Roma, Greco-Catolică, „Sfântul Nicolae” din Alicante, prin vizita pr. Radu Țițonea în mijlocul comunității. Vizita a fost ocazia de a-l reîntâlni pe colegul său din Seminarul Teologic de la Blaj, pr. Radu Bokor; prilej de bucurie, observată mai ales la Sfânta Liturghie, prin emoțiile și trăirile cu care s-a săvârșit aceasta.

O bucurie a întâlnirii am putea spune transcendentă, observată în credincioșii prezenți care au fost cuprinși de emoția slujirii și a revelației divine manifestată mai ales prin predica înălțătoare a pr. Țițonea.

Parastasul care a urmat a fost încoronat cu cântări profund meditate, care ne-au transpus pe toți într-un cadru aparte, amintindu-ne atât de răposata Maria, cât și de cei răposați din familiile noastre, ori prieteni apropiați, pe care sufletul nostru îi țin întipăriți, ca pe un tablou viu care nu se șterge niciodată. Această amintire implică două sentimente: tristețea, deoarece au plecat de lângă noi, și bucuria faptului că s-au întâlnit, reîntâlnit, cu Lumina, cu Soarele dreptății, cu Mântuitorul nostru, Isus Hristos.

Totodată, o întâlnire între doi preoți care slujesc foarte departe unul de altul, arată că dacă există dorință, împreunată cu voința Lui Dumnezeu, atunci se pot trece munți, oceane, văi și mări, pentru a ajunge unul lângă celălalt. Iar dacă dorința a fost cea a slujirii împreună a Sfintei Liturghii…  cu adevărat a fost voia Lui Dumnezeu: „Căci unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor (Matei 18, 20).

La finalul rugăciunilor a fost o agapă binemeritată, unde am socializat și unde ne-am hidratat cu faimosul granizado.

Pr. Radu Bokor, Alicante