Ioan Paul al II-lea, Ioan Bosco, sfinții portughezi sunt „modelele” binecuvântate, mărturisitorii care însoțesc Ziua Mondială a Tinerilor de la Lisabona, din august 2023.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 11 iulie 2023. 

 

Fiecare Zi Mondială a Tinerilor are patronii săi cerești. Sunt mărturisitori ai lui Cristos aleși pentru ceea ce pot comunica tinerilor pelerini din întreaga lume. Sunt chipuri legate de semnificația întâlnirii mondiale sau de patrimoniul religios și spiritual al țării gazdă. Aceștia sunt, pe scurt, „purtătorii de drapel” ai Zilei Mondiale a Tinerilor în ochii tinerilor și ai lumii.

Dacă ediția Zilei Mondiale a Tinerilor, de la Cracovia, din 2016, număra doi patroni cerești, ediția din 2019, din Panama, număra opt, cea din 2023, de la Lisabona, are 13 patroni cerești (de fapt 14, dacă o cuprindem în numărătoare și pe Sfânta Fecioară Maria).

Cu toții sunt mărturisitori care „au arătat că viața lui Cristos îi umple și îi salvează pe tinerii de toate vârstele”, a scris cardinalul Manuel Clemente, patriarhul Lisabonei, în prezentarea figurilor alese. „Patroana prin excelență a Zilei Mondiale a Tinerilor”, a evidențiat cardinalul, „este Preasfânta Fecioară Maria”, care „îi învață pe tinerii din toate timpurile și din toate locurile să îl ducă pe Isus celor care îl așteaptă”.

Un alt patron principal este sfântul Ioan Paul al II-lea, fondatorul Zilei Mondiale a Tinerilor. Alături de el, sfântul Ioan Bosco este un alt patron „tradițional” al întâlnirilor mondiale ale tinerilor. Sfântul Ioan Bosco a fost declarat de papa Ioan Paul al II-lea „Părinte și învățător al tinerilor”. Pe lista patronilor cerești de la Lisabona, din  2023 se află și sfântul Vincențiu, diacon și martir din secolul al VI-lea, patron al diecezei de Lisabona.

Apoi, există sfinți care au plecat din Lisabona pentru a-l vesti pe Cristos: Sfântul Anton de Padova (sau din Lisabona), sfântul Bartolomeu al Martirilor, dominican și arhiepiscop de Braga, sfântul Ioan de Brito, iezuit din Lisabona, misionar iezuit în India.

Pe lista patronilor cerești ai ediției din 2023 a Zilei Mondiale a Tinerilor se află și câțiva Fericiți, tot din Lisabona: Ioana din Portugalia, Ioan Fernandes și Maria Clara a Pruncului Isus.

Fericiții Pier Giorgio Frassati, Marcello Callo, Chiara Badano și Carlo Acutis sunt și ei printre patronii cerești ai Zilei Mondiale a Tinerilor, din 2023, de la Lisabona, din Portugalia.

La Lisabona, la sediul Comitetului Local de Organizare a Zilei Mondiale a Tinerilor există o mică capelă în care voluntarii și colaboratorii care lucrează la organizarea evenimentului se întâlnesc pentru momente de rugăciune comună. În fața altarului, au fost așezate moaștele ale sfinților protectori: în acest fel, ei „însoțesc” deja pelerinajul zecilor de mii de tineri din întreaga lume care se vor reuni la Lisabona în luna august.

Sursa: Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 11 iulie 2023.