Băiețelul care a reușit să treacă de bariera de control a mulțimii la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro, în 2013, pentru a-l îmbrățișa emoționat pe Papa Francisc, este acum un seminarist care se pregătește pentru Preoție. Pe 26 iulie 2013, Nathan de Brito, pe atunci în vârstă de 9 ani, a reușit să ajungă la papamobilul care îl transporta pe Sfântul Părinte pe străzile din Rio de Janeiro. El l-a îmbrățișat apoi pe Pontif și i-a spus că vrea să fie preot. Zece ani mai târziu, Nathan se află la seminarul Arhidiecezei de Campo Grande, din statul brazilian Mato Grosso do Sul. Pentru Nathan, „a-mi aminti de acea întâlnire înseamnă a reaprinde mereu flacăra vocației”.

Papa Francisc a vizitat Rio de Janeiro cu ocazia ZMT în 2013. A fost prima sa călătorie internațională după ce a fost ales Papă în luna martie a aceluiași an. Fotografia în care Nathan îl îmbrățișează pe Papa Francisc a devenit în curând virală, devenind una dintre cele mai memorabile imagini ale călătoriei. Tânărul a spus că este emoționat când vorbește despre acea întâlnire. „Se vor împlini 10 ani de la acel mare moment din viața mea. Bineînțeles că nu a fost trezirea vocației mele, pentru că îmi doream de mult timp să fiu preot. Dar a fost, fără îndoială, o motivație în plus în cadrul vocației mele”, a declarat Nathan într-un interviu acordat ACI Digital, partenerul de știri în limba portugheză al CNA.

Seminaristul a spus că încă de mic și-a dorit să fie preot. „Îmi plăcea să mă joc de-a celebrarea Liturghiei, să merg la Liturghie”. La vârsta de 5 ani a început să slujească ca ministrant în Cabo Frio, în statul Rio de Janeiro, unde locuia împreună cu familia sa. „Am fost ministrant timp de mulți ani și mi-a plăcut foarte mult să slujesc. De asemenea, îmi plăceau foarte mult orele de catehism și mă grăbeam să primesc Sacramentele. Îmi amintesc în mod deosebit de Prima Împărtășanie, care a fost cea mai fericită zi din viața mea”, a împărtășit el. Nathan și-a amintit că la vârsta de 7 ani a spus pentru prima dată că vrea să fie doar preot: „Înainte am spus că vreau să fiu profesor și preot, doctor și preot, întotdeauna ceva și preot. Dar la vârsta de 7 ani, într-o zi, când tatăl meu m-a luat de la școală și m-a întrebat ce voi fi când voi fi mare, i-am spus că voi fi doar preot. Întotdeauna subliniez că chemarea mea este la sfințenie. Cu toții suntem chemați la sfințenie și fiecare are o chemare, o vocație specifică. Și am înțeles că vocația mea este Preoția, așa că am spus «da» acestei vocații”, a explicat el.

Tânărul brazilian a subliniat că Papa copilăriei sale a fost Benedict al XVI-lea și că „atracția sa pentru vocație a fost tocmai prin el, pentru că a văzut în el o figură impunătoare, care vorbea timid, dar care vorbea foarte bine, era omul liturgiei”. „Când aveam 7 ani, mă uitam foarte atent la slujbele de la Vatican”, a povestit el. Când Papa Francisc a sosit în Brazilia în 2013, a spus că a văzut un Suveran Pontif „foarte apropiat de noi”. „Când a fost ales Papă, dragostea mea pentru Biserică și pentru vocația mea a crescut, pentru că era cineva apropiat de noi. Nu că Papa Benedict al XVI-lea nu era”, a spus el, dar percepția sa era că „Benedict al XVI-lea era Papa care trăia la Vatican și era distant”. Apoi a apărut oportunitatea de a fi aproape de Papă odată cu vizita Papei Francisc în Brazilia pentru ZMT Rio 2013. La acea vreme, Nathan locuia în Cabo Frio. El și mama sa au mers la Aparecida, unde Papa a fost prezent pe 24 iulie. Dar nu au reușit să îl vadă de aproape.

Apoi au călătorit la Rio de Janeiro, unde Nathan a reușit să ajungă la Papa Francisc pe 26 iulie. „Și această [chestiune de] a fi preot este atât de importantă pentru mine încât, atunci când l-am întâlnit pe Papă, nici măcar nu i-am spus numele meu. Nu știu cum a știut cum mă cheamă, dar nu i-am spus numele meu. I-am spus doar: «Sfinte Părinte, vreau să fiu preot, vreau să fiu ca Dvs»”, și-a amintit Nathan. „În acel moment al întâlnirii cu Papa, am simțit afecțiunea enormă a lui Dumnezeu pentru mine, spunându-mi: «Fiul meu, te iubesc», în brațele celui care ne primește ca un tată. Mi-a spus pur și simplu: «Roagă-te pentru mine și eu mă voi ruga pentru tine». Desigur, avem obligația de a ne îngriji de vocația noastră. Dar să știm că o persoană atât de specială se roagă pentru noi este ceva foarte special.” La începutul anului 2020, s-a alăturat Ordinului Fraților Minori în calitate de aspirant. A fost membru al congregației până la sfârșitul anului trecut, când a cerut să fie transferat la seminarul Arhidiecezei de Campo Grande. „Este de datoria mea, ca persoană chemată la Preoție, să păstrez flacăra aprinsă, dacă aceasta este voia lui Dumnezeu. Dar acele scântei care ne ajută să ne menținem vocația, cum ar fi întâlnirea cu Papa Francisc, sunt întotdeauna foarte plăcute”, a conchis el.

Sursa: www.catholica.ro