În perioada 19-23 aprilie a.c., Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a avut onoarea de a găzdui Etapa Națională a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, la care au participat 165 de elevi calificați din 17 județe – Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoșani, Braşov, Cluj, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea – și din Municipiul București, profesorii însoțitori ai acestora și membrii Comisiei centrale.

Evenimentul organizat în Săptămâna Luminată a presupus o sincronizare perfectă a tuturor factorilor implicați. Munca din suflet și cu suflet a membrilor Comisiei de organizare a dus la conturarea unor activități reușite, ce au contribuit din plin la formarea spirituală și culturală a tinerelor generații și au avut un impact deosebit asupra tuturor celor care au trecut pragul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”: atenta primire a membrilor Comisiei centrale, a elevilor și a profesorilor însoțitori, oficierea Sfintelor Liturghii, oferirea unui mediu propice elaborării subiectelor pentru olimpiadă, frumoasa Deschidere festivă de la Filarmonica de Stat Oradea, susținerea probei scrise, vizitarea fascinantului centru istoric al orașului nostru și vizitarea unor obiective turistice din județul Bihor, Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, susținută de teologul, eseistul, traducătorul și poetul Cristian Bădiliță, Concertul coral de muzică sacră și organizarea unei festivități de premiere demne de acest eveniment extrem de important pentru întreaga noastră comunitate, pentru Municipiul Oradea și, nu în ultimul rând, pentru județul Bihor.

În cadrul Festivității de premiere, au fost decernate următoarele premii din partea Ministerului Educației: la clasele V – XI, disciplina Religie – Premiile I, II, III și câte trei Mențiuni la fiecare nivel de clasă; la clasa a XII-a, disciplina Religie – Premiile I, II, III și două Mențiuni; la clasele IX – XI, disciplina Teologie – Premiile I, II, III și câte două Mențiuni la fiecare nivel de clasă; la clasa a XII-a, disciplina Teologie – Premiile I, II, III și o Mențiune. La toate categoriile de vârstă, s-a acordat un Premiu special din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Județul Bihor a fost reprezentat de 11 elevi, toți de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Premiile obținute de elevii noștri: Premiul I – Ciarnău Adonis – clasa a X-a A (teologie) și Vașadi Ioana – clasa a XI-a A (teologie),  Mențiune: Broizan Răzvan – clasa a VIII-a (religie) și Hebriștean Daria – clasa a XI-a (religie). Profesorii coordonatori: Demian George și pr. Duma Ovidiu.

Felul în care s-a desfășurat întregul program propus ne-a adus împlinire profesională, dincolo de toată oboseala acumulată în lunile și săptămânile dedicate pregătirilor. Am funcționat ca o echipă bine coordonată, eficientă și exactă, fapt remarcat de domnul Cătălin Pîslaru – inspector general în Ministerul Educației, de domnul Horea Abrudan – inspector școlar general ISJ Bihor și de domnul Florin Negruțiu – inspector de Religie. Felicitările și aprecierile au venit din toate părțile!

Tehnologia modernă ne-a ajutat enorm să ne apropiem unii de alții. Astfel, am reușit să aflăm impresiile participanților la olimpiadă. Citind mesajele de mulțumire, prietenie, recunoștință și iubire ale elevilor, observând bucuria lor și aprecierea cadrelor didactice, dincolo de toate premiile acordate, cred că am încercat să împlinim Evanghelia.

Din lumea de dincolo, martirii Bisericii Greco-Catolice, ale căror rămășițe pământești se află în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, ne-au transmis bucurie și îndemnul la unitate, pace, bună înțelegere. Prin jertfa lor, ne-au oferit posibilitatea de a ne bucura în viitor de libertate, prosperitate și de împlinirea visurilor noii generații.

Se pare că totul a colaborat la cel mai înalt nivel la realizarea acestui dar pe care Dumnezeu, prin noi, a reușit să îl ofere atât celor veniți, cât și nouă, gazdelor. Până la urmă, cei care dăruiesc primesc mai mult!

Conducerea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” mulțumește tuturor partenerilor, colaboratorilor, sponsorilor și cadrelor didactice implicate în organizare, fără ajutorul cărora nu ar fi putut fi atinse înaltele standarde ale acestui eveniment.

Cum aș putea să închei mai bine, decât împărtășindu-vă cuvintele de apreciere ale domnului Cătălin Pîslaru, inspector general în Ministerul Educației: „Această olimpiadă va constitui un model pentru organizarea celorlalte olimpiade”!

 

Prof. Cristea Aurelian Andrei

Director Liceul greco-catolic „Iuliu Maniu”