Ziua de sâmbătă, 11 iulie 2020, a fost un prilej de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Bocșa (jud. Sălaj).  În mijlocul comunității locale s-a aflat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea Mare, care a celebrat prima Liturghie arhierească de după 1948, în Biserica mausoleu a lui Simion Bărnuțiu, din Bocșa.
La această Liturghie, au fost aduse spre venerare și relicvele Fericiților Valeriu Traian Frențiu și Iuliu Hossu, care vor rămâne definitiv în această biserică, după eveniment. De numele celor doi, este legată și sfințirea lăcașului de cult din Bocșa (la data de 8 septembrie 1937 ÎPSS Valeriu Traian Frențiu sfințea începutul lucrărilor, iar la 24 octombrie 1943, PSS Iuliu Hossu sfințea biserica, la finalul construcției).
La Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfințitul Virgil, au concelebrat 10 preoți din protopopiatele de Zalău și Șimleu, iar înainte de începerea ei, a  a avut loc și sfințirea iconostasului bisericii, proaspăt restaurat.  La eveniment, au mai participat primarul și viceprimarul comunei Bocșa, preotul comunității ortodoxe, credincioși greco-catolici și ortodocși din Bocșa și din județele Sălaj, Satu Mare și Bihor.
În cadrul predicii, Preasfinția Sa Virgil a spus:
„În zilele noastre nu mai trece Isus care să ne cheme ”Vino după Mine!”, nu mai sunt apostolii care să meargă dintr-un loc în altul. Dar Mântuitorul, constant și în fiecare moment al vieții, ne cheamă, El bate la ușa sufletului nostru. Răspundem noi oare? Este adevărat că îl găsim în toate Bisericile, pe sfântul altar, însă trebuie să-L găsim prezent și în sufletele și viețile noastre și atunci putem reuși să lăsăm totul, să-L urmăm și să devenim apostoli…
Astăzi este un moment mai special aici la Bocșa, s-a restaurat iconostasul, o pictură extraordinar de frumoasă și mă bucur că se poate celebra alternativ (greco-catolici și ortodocși) aici la Bocșa. Nu este singurul loc, noi la Oradea avem două biserici unde se celebrează la fel. Trebuie să ne respectăm unii pe alții, să ne ajutăm unii pe alții și să credem că împreună putem face lucruri extraordinare. În aceste momente trebuie să se schimbe ceva în modul cum privim noi lumea și cum ne privește pe noi lumea. Acest exemplu de la Bocsa este grăitor, că se poate, iar rugăciunea dintotdeauna este primită de Domnul. Avem cu toții un singur Dumnezeu, indiferent de rit sau confesiune. Maniera în care trăim prezența lui Dumnezeu în viața noastră poate să fie diversă, dar Domnul rămâne unul singur.
Începând de azi, vor rămâne aici la Bocșa moaștele a doi dintre Fericitii noștri martiri, Valeriu Traian Frențiu și Iuliu Hossu. Știm exact cât de mare a fost încercarea lor în acea perioadă de timp și cum au reușit ei să rămână pietre vii în viață și dincolo de viață.  Sincer vă spun că eu nu am crezut niciodată că un Papă va veni la Blaj. Dar iată că acest lucru a fost posibil și Sfântul Părinte i-a ridicat la cinstea altarelor pe acești martiri, chiar la Blaj… Sfântul Părinte i-a beatificat pe acești episcopi pentru că toată viața lor a fost exemplară. Episcopii noștri n-au hulit niciodată pe nimeni și sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi. Cu adevărat, așa cum ne închinăm sfintelor icoane care se află în iconostas, putem să ne închinăm și lor.
Aici la Bocșa, dumneavoastră mai aveți un luminător al națiunii române, pe Simion Bărnuțiu. Oricât ai încerca să vorbești despre Bărnuțiu, nu este suficient. Viata lui este impresionantă. Este impresionant discursul de la Blaj din catedrală și de pe Câmpia Libertății de la 1848, un program de țară rămas valabil și azi. El a fost un preot celib și tot la fel a rămas până la moarte. De asemenea și Alimpiu Barbulovici. De multe ori am spus că citind istoria Sălajului istoric, realizezi ce oameni extraordinari a dat aceste locuri. Cu câtă demnitate și-au trăit ei viața, cum s-au dăruit pe ei înșiși, ce-au simțit pentru această țară și pentru aceste locuri! Ei au lăsat totul și pentru o anumită idee, s-au dus după Domnul pentru că au fost convinși că acesta este drumul pe care trebuie să-l urmeze.

Vă îndemn pe fiecare dintre dumneavoastră să priviți cu încredere în istorie, să priviți cu dragoste către evanghelie, pentru că din evanghelie și din istorie putem ca să ne tragem seva și să putem merge cu Domnul, înainte. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”.

La finalul Liturghiei, d-na Ana Pop, artizanul restaurării iconostasului bisericii din Bocșa, a prezentat pe scurt ideile care au stat la baza lucrării: evidențierea stâlpilor și folosirea culorilor pentru a scoate în relief icoanele și a le face ”de a vorbi credincioșilor ce intră în biserică, iar aceștia să se simtă legați de fiecare icoană pe care o au în față”.

De asemenea și Preasfințitul Virgil i-a mulțumit în cuvântul său de final d-nei Ana Pop pentru faptul că și-a folosit talentul pentru a reuși o asemenea minunată lucrare, menționând totodată și că și-ar dori înființarea unui traseu turistic, după modelul altora asemănătoare, care să lege localitățile simbol: Bădăcin-Bobota-Bocșa-Băsești-Sighet, traseu ce reprezintă pentru noi o istorie adevărată și care poate că se va și putea realiza în timp.

Evenimentul de sărbătoare a Bisericii din Bocșa s-a încheiat cu speranța ca bucuria trăită și împărtășită de cei prezenți, să rămână cât mai mult prezentă în inimile noastre și să ne facă să fim mai înțelepți și mai buni.