Sâmbătă, 11 martie 2023, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu s-a desfășurat un workshop de prezentare a Pedagogiei Franz Kett, pedagogie fondată de pedagogul și catehetul bavarez Franz Kett, în perioada 1972-1978 sub numele de pedagogie unitară fiind, ulterior, dezvoltată și orientată spre sens.
Pedagogia Franz Kett are drept trăsătură esențială o dimensiune religioasă, este o pedagogie orientată spre relațiile interpersonale, bazată pe o imagine creștină a omului și a lui Dumnezeu. Este o pedagogie a formării inimii și a omului, deschisă către religie, o pedagogie care sprijină relația omului cu sine, cu semenii, cu lumea și cu Dumnezeu.
Enunțul de bază al pedagogiei Kett este „E bine să fiu aici, deși existența nu este întotdeauna ușoară”, vrând să trezească și să consolideze încrederea în bunătatea propriei existențe, caracteristica sa fiind facilitarea intrării în contact cu mediul și cu sensul existenței, a apropierii de esența propriei ființe, de găsire a misiunii și sensului propriei vieți. În pedagogia Kett, omul este văzut ca unitate a trupului, sufletului și spiritului aflate într-o relație inseparabilă cu mediul și societatea; activitățile se realizează prin verbalizare și crearea de imagini de podea, menite să faciliteze înțelegerea sensuluilucrurilor, obiectelor, simbolurilor și povestirilor. Unitățile pedagogiei Kett se numesc contemplații care pornesc de la realitatea de viață a omului și sunt completate cu propriile experiențe, idei și gânduri.
Workshopul cu titlul TOTUL REÎNNOIEȘTE a avut ca tematică
- Unități de predare (contemplații) despre simboluri ale primăverii
- Poveștile primăverii
- Întâlnire cu tema Postului Mare și a Paștilor.
A fost susținut de dl. profesor Nemes Istvan, participante fiind cadre didactice de la Liceul Emanuil Gojdu, Școala Gimnazială Ioaniș, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, precum și reprezentante ale Congregașiei Surorilor Maicii Domnului de la Sighet și Oradea.
Am fost onorați de prezența alături de noi a PS Virgil Bercea, care a adus un mesaj de încurajare în misiunea noastră de profesori.
Prof, Cornelia Vesea