Doi Episcopi greco-catolici din România la inaugurarea noii Eparhii „Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea” din Sofia – Bulgaria

Prin hotărârea Sfântului Părinte, Papa Francisc, la câteva luni după călătoria apostolică în Bulgaria și Republica Macedonia de Nord, Exarhatul pentru catolicii de rit bizantin cu sediul în Sofia, (înființat în 1926), a fost ridicat la rangul de Eparhie. În Bulgaria existau trei Dieceze catolice, două de rit latin: Dieceza de Sofia-Plovdiv, cea de Nicopoli și Exarhatul pentru credincioșii de rit bizantino-slav, care, din data de 7 dec. 2019, a devenit Eparhia „Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea”.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, precum și PS Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” însoțit de pr. Andrei Mărcuș din București, au participat la evenimentul solemn al inaugurării noii Eparhii și la instalarea primului Episcop, Mons. Christo Proykov. Ierarhul clujean a sosit la Sofia în 6 dec. 2019 și în seara aceleiași zile a luat parte la o recepție organizată de Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopului Anselmo Guido Pecorari, la Nunțiatura Apostolică din Sofia, ocazie cu care a fost prezentată „serbarea unui cor de copii care au cântat, în 6 mai, Sfântului Părinte, cu ocazia vizitei apostolice în Bulgaria”, a transmis Preasfinția Sa și a relatat apoi, pe scurt, momentul central al acestei vizite:

„Sâmbătă, 7 dec. 2019 – sărbătoarea Sfântului Ierarh Ambrozie, în ritul latin -, de la ora 10.00, în Catedrala ‘Adormirii Maicii Domnului’ din Sofia, în prezența Cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, s-a celebrat Sfânta Liturghie, cu citirea celor 2 bule pontificale de ridicare la rangul de Eparhie și de acordare a titlului de Eparh, Mons. Christo Proykov. Au concelebrat 26 de preoți și 12 Episcopi din Grecia, Macedonia, Ucraina, Serbia, Turcia, România, Bulgaria, precum și Nunțiul Apostolic din Bulgaria. Răspunsurile liturgice le-a oferit un cor de laici și surori euharistine.”

PS Florentin a descris atmosfera drept „cordială, prietenoasă, de sărbătoare, marcată și de prezența oficialităților de stat, a președintelui Bulgariei, a președintelui Parlamentului, a primăriței orașului Sofia, precum și a unor ambasadori, intelectuali de marcă, persoane consacrate (și din România au participat surori și frați franciscani), împreună cu credincioși din diferite țări”. „Am revăzut și câțiva colegi de studii de la Roma, din anii ’90”, a mai transmis Ierarhul după celebrarea solemnă din „Catedrala greco-catolică înnoită, împodobită cu mozaic și cu marmură, micuță dar foarte frumos ornată. Iconografia catolică și ortodoxă este mult mai plăcută la vedere, cu figuri clasice de tip Grigorescu.”

La fel ca România și Bulgaria este o țară marcată de comunism, care a trecut prin persecuție, în care Biserica Catolică a trebuit să își reconstruiască structurile, să caute căi de colaborare și comunicare cu alte Biserici, în mod special cu Biserica Ortodoxă. Cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Francisc în Bulgaria, din mai 2019, mass-media a remarcat atitudinea distantă a Bisericii Ortodoxe din această țară. În această privință și Ierarhul clujean a descris relațiile ecumenice în Bulgaria ca fiind „amicale, dar cu un cadru legal canonic foarte strâns”, oferind și un exemplu: „la Sf. Liturghie a asistat doar un diacon ortodox”.

Eparhia nou inaugurată a fost dedicată Sfântului Papă Ioan XXIII (Angelo Giuseppe Roncalli), care a reorganizat structura ecleziastică bulgară. Cel care va deveni „Papa cel bun” a petrecut aproape un deceniu în Bulgaria (din 1925 până în 1934) ca delegat apostolic, cu sarcina de a organiza turma catolică și în același timp de a avea grijă de relațiile cu lumea ortodoxă. Primul Eparh, Episcopul Christo Proykov, s-a născut în 1946, a fost Episcop coadjutor al exarhului apostolic din 1994 și exarh apostolic din 1995. Este președinte al Conferinței Episcopale Interrituale din Bulgaria, o conferință episcopală care include atât Episcopii ritului latin, cât și exarhul (acum Eparhul) pentru credincioșii ritului bizantin, singurul care își are sediul în Sofia, în capitală.

Știre preluată de pe site-ul: https://www.eparhiaclujgherla.ro