Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează luni, 20 martie, orele 12, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, vernisajul expoziției „Biserica în zeghe” a artistei Alexandra Belciug. Va fi prezent Preasfinția Sa Virgil Bercea, eparhul locului, prezentarea expoziției  fiind făcută de părintele dr. Alexandru Buzalic.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 75 de ani de la desființarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, act săvârșit la 1 decembrie 1948 prin Decretul 358. Este primul dintr-o serie de evenimente pe care Episcopia de Oradea le va organiza în anul 2023 dedicate acelor ani de durere, sacrificiu, prigoană, rezistență, dar și de speranță că într-o zi, Biserica Unită va renaște.

Doamna Alexandra Belciug este o prezență constantă pe simezele Bisericii Române Unite, picturile sale fiind o ilustrare a credinței, a suferinței, dar și a izbânzii.

„Autoarea ne oferă compoziții echilibrate, încărcate de spiritualitate, sens în care apelează frecvent la simbol. Ea nu povestește, ci evocă. Ca atare, ideile sale sunt concentrate și în același timp sugestive.  Cu alte cuvinte, prin folosirea mijloacelor simple de exprimare ne sunt relevate aspecte de însemnătate crucială. Paleta cromatică sobră și restrânsă se află în plină concordanță cu subiectul ales. Albul, ce semnifică Divinitatea, este predominant. Alteori se recurge la roșu, care simbolizează sângele vărsat de Isus Hristos pentru iertarea păcatelor omenirii” evidențiază istoricul și criticul de artă Cornel Tatai-Baltă.

Pentru a face cu cunoștință cu doamna Alexandra Belciug, cu lucrările sale, cu întreaga istorie ilustrată în tablourile sale, vă invităm luni la vernisaj!

 

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO