„Întâlnirea cu Sfântul Parinte Papa Francisc a fost momentul culminant al lucrarilor Congresului mondial organizat de catre Congregatia pentru Cler din Vatican cu ocazia aniversari a 50 de ani de la promulgarea decretelor conciliare Presbyterorum ordinis (despre slujirea si viata preoteasca) si Optatam totius (despre formarea preoteasca). A fost o întâlnire edificatoare în care, cei prezenti, ne-am hranit din cuvintele calde si sincere ale Sfântului Parinte. Dupa salutul Cardinalului Beniamino Stella, prefectul Congregatiei pentru Cler, sub egida careia s-a desfasurat acest Congres, Suveranul Pontif a tinut un discurs presarat de exemple din viata lui de preot, apoi maestru de novici, episcop si în cele din urma, cardinal si papa. Cei prezenti în Sala Regia l-au aplaudat în diverse rânduri, mai ales atunci când îsi permitea sa introduca câte o gluma în discursul sau.
Desfasurat în zilele de 19 si 20 noiembrie, Congresul intitulat: “O vocatie, o formare, o misiune” a fost un moment de întâlnire si împartasire dintre rectorii, vicerectorii, formatorii si responsabilii cu formarea preoteasca din diecezele din întreaga lume. Au participat peste 500 de formatori, iar cei care au tinut conferinte au fost specialisti în domeniile stiintelor sacre dar si pastori ai unor comunitati reprezentative din Biserica Universala. Din Biserica Greco-Catolica din România au participat Pr. Calin Bot, rectorul Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj Napoca iar de la Seminarul „Sf. Vasile Grigore si Ioan” din Oradea a participat vicerectorul Florin Bode si subsemnatul.
Ziua de joi, 19 noiembrie a fost dedicata în întregime conferintelor. Primul care a transmis mesajul participantilor a fost Eminenta Sa, Cardinalul Pietro Parolin, Secretarul de Stat. Au urmat apoi unii conferentiari de seama precum: Pr. Amadeo Cencini, psiholog si profesor la Universitatile Pontificale Saleziana si Gregoriana; Mons. Antonio Pitta, profesor de Noul Testament la Universitatea Pontificala Laterana, Mons. Mauro Rivella, Secretarul Administratiei Patrimoniului Scaunului Apostolic, precum si distinsii Cardinali: Séan Patrick Card. O’Malley, Arhiepiscop de Boston, Fernando Card. Filoni, Prefectul Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, Crescenzio Card. Sepe, Arhiepiscop de Napoli, Luis Antonio Card. Tagle, Arhiepiscop de Manila, Manuel Card. Clemente, Patriarh de Lisabona, Giuseppe Card. Versaldi, Prefectul Congregatiei pentru Educatia Catolica si nu în ultimul rând Beniamino Card. Stella, Prefectul Congregatiei pentru Cler.
În dimineata zilei de 20 noiembrie toti participantii la Congres au avut bucuria de a fi primiti în audienta de Sf. Parinte Papa Francisc în Sala Regia din Vatican. La finalul acestei audiente, cardinalii, episcopii, profesorii conferentiari si anumiti rectori de seminarii l-au salutat personal pe urmasul Sfântului Petru. Împreuna cu rectorii diferitelor dieceze din lume precum Milano, Liban sau alte dieceze din Statele Unite, am avut bucuria sa-l salut personal si sa-i pot oferi Sfântului Parinte, în numele tuturor seminaristilor din întreaga lume, o icoana pictata pe lemn la Oradea, icoana ce o reprezinta pe Sf. Fecioara. Surprins de tineretea pe care nu am putut-o ascunde, Papa m-a încurajat, asigurându-ma pe mine si pe toti membrii comunitatii ce o reprezentam, de rugaciunea sa. S-a bucurat de icoana pe care i-am facut-o cadou si a binecuvântat-o. M-a binecuvântat si pe mine cerându-mi sa transmit binecuvântarea sa seminaristilor si formatorilor de la Oradea si din întreaga Românie.
“O vocatie, o formare, o misiune” avem toti deoarece un singur Domn ne-a chemat. Acest lucru l-am înteles în cadrul celor doua zile de întâlnire în cetatea eterna. A fost o experienta deosebita si cred ca roadele nu vor întârzia sa apara. Multumim Bunului Dumnezeu pentru darul chemarii si mai ales pentru faptul ca, în aceasta lume tot mai ostila fata de Biserica, reusim sa gasim forta de a merge înainte pe calea Domnului, indiferent de provocarile ce le avem.

Rector