Situația pe care o traversează Biserica din Nicaragua suscită durere și preocupare. În data de 11 februarie, episcopul de Matagalpa, Rolando Álvarez a fost condamnat la 26 de ani de închisoare și la pierderea cetățeniei nicaraguane. În zilele anterioare, patru preoți catolici, doi seminariști și un diacon din aceeași dieceză, arestați împreună cu episcopul, au fost condamnați la 10 ani de închisoare.

În numele președinților Conferințelor episcopale europene, reunite în adunare, președintele CCEE Gintaras Grušas își exprimă apropierea și solidaritatea episcopatului european față de cetățenii și Biserica Catolică din Nicaragua. Și consideră această condamnare o rană gravă atât în ceea ce privește relația dintre guvernul țării și Biserica Catolică, cât și în ceea ce privește statul de drept.

Din momentul arestării, luna august 2022, nu a fost clar care au fost acuzele împotriva episcopului Álvarez, decât cele oficiale ale trădării, amenințare la integritatea națională și difuzarea de informații false. A fost imposibilă urmărirea procesului în detaliu, pentru a înțelege cum acuzele pot fi susținute și dovedite. Am fost înștiințați doar că au fost condamnați. S-a aflat că, acea condamnare, nu ar fi fost dacă episcopul ar fi acceptat în schimb să părăsească țara, împreună cu mai mult de 200 de prizonieri politici, îmbarcați zilele trecute spre Statele Unite.

Biserica nu a vrut altceva decât să contribuie la bunăstarea țării în care se află pentru a servi. Chiar și în momentele de maximă persecuție, Biserica i-a sprijinit pe cei mai vulnerabili, i-a consolat și le-a oferit refugiu celor suferinzi. O face și acum în Nicaragua.

Președintele Conciliului Conferințelor Episcopale Europene cere tuturor confraților episcopi să facă cunoscute propriilor guverne aceste grave violări ale statului de drept care au loc în Nicaragua. În același timp, invită autoritățile statului Nicaragua să asculte vocea poporului și să ia decizii care să favorizeze tranziția pacifică într-o țară care trăiește un conflict social deja de cinci ani. Și cere eliberarea prizonierilor politici, ca semn de bunăvoință pentru a restabili un dialog capabil să ducă la o pace socială justă și care să permită țării să prospere.

Bisericile din Europa se strâng în jurul Bisericii din Nicaragua, în jurul Episcopului Álvarez și a preoților momentan reținuți, reînnoind afecțiunea și apropierea și, îmbrățișând apelul Papei Francisc, invită la rugăciune „pentru ei și pentru toți cei care suferă în această iubită națiune”, cerându-i Domnului „să deschidă inimile responsabililor politici și tuturor cetățenilor la o sinceră căutare a păcii care se naște din adevăr, din dreptate, din libertate și din iubire”.

S.E. Mons. Gintaras Grušas

Arhiepiscop de Vilnius și Președinte CCEE