Departamentul pentru Laici, Familie și Viață a prezentat imaginea simbol a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor care va avea loc la Roma, între 22 și 26 iunie 2022. Imaginea a fost pictată de părintele Marko Ivan Rupnik – teolog, artist plastic și director al Centrului Aletti, din Roma. Imaginea sacră este realizată în culori calde vinilice, pe ghips aplicat pe lemn.
Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 29 iulie 2021.
Opera se intitulează: “Acest mister e mare”. Pe fundal este reprezentat episodul Nunții din Cana Galielii. În partea stângă sunt reprezentați mirii, acoperiți de un voal. Slujitorul care varsă vinul are trăsăturile chipului asemănătoare cu cele ale sfântului Paul, potrivit anticei iconografii creștine. Este el cel care înlătură, cu mâna, voalul și exclamă “Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică!” (Ef 5, 32). Imaginea se referă la iubirea sacramentală dintre un bărbat și o femeie care reflectă iubirea unității indisolubile dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele pentru ea.
“La Cana Galileii, în transformarea apei în vin, se deschid orizonturile sacramentale, adică trecerea de la vin la sângele lui Cristos” – explică părintele Rupnik, exprimându-și speranța ca și prin această mică imagine (80 cmX80cm) să putem înțelege că pentru noi, creștinii, familia este expresia Sacramentului căsătoriei, iar acest lucru îi schimbă total semnificația, deoarece un sacrament implică întotdeauna transformare.
“Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie” este tema Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma, în iunie 2022. Întâlnirea a fost amânată cu un an, din cauza pandemiei de coronavirus. La începutul lunii iulie, papa Francisc a anunțat, printr-un mesaj video, o formă extraordinară pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2022, spunând:
“La Întâlnirile precedente, majoritatea familiilor rămâneau acasă iar întâlnirea era percepută ca o realitate distantă, cel mult urmărită la televizor, rămânând necunoscută pentru cele mai multe familii.
De această dată, va avea o formă (după cum spune formula) ‘inedită’: va fi o oportunitate dată de Providență de a realiza un eveniment mondial în măsură să implice toate familiile care vor dori să se simtă parte din comunitatea eclezială.
Întâlnirea va asuma o formă ‚multicentru și răspândită’, favorizând implicarea comunităților diecezane din întreaga lume. Roma va fi sediul principal, cu unii delegați ai pastorației familiei care vor participa la Festivalul Familiilor, la Congresul Pastoral și la Sfânta Liturghie, care vor fi transmise în întreaga lume.
În aceleași zile, fiecare dieceză va putea fi centrul unei Întâlniri locale pentru propriile familii și comunități. În acest mod, cu toții vor putea participa, inclusiv cei care nu vor putea veni la Roma.
Drum bun spre următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor!
Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!”
Sursa:
Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 29 iulie 2021.