Papa Francisc a trimis două telegrame către nunții apostolici Zenari și Solczyński în care își exprimă profunda întristare pentru victimele violentului cutremur înregistrat în această noapte, cu epicentrul în Kahramanmaras. Suveranul Pontif asigură de rugăciunile sale pentru cei decedați și pentru familiile lor și își îndreaptă gândul către personalul de urgență implicat în operațiunile de salvare.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 6 februarie 2023. Pontiful, întors duminică din călătoria apostolică în Africa, și-a exprimat profunda întristare pentru moartea și rănirea a mii de persoane, în urma cutremurului violent care a lovit zona Kahramanmaras, între Turcia și Siria. Până în prezent, peste 1600 de persoane au murit sub dărâmăturile provocate de cutremurele continue care s-au succedat începând cu ora 2.17, în noaptea de luni spre marți, care au provocat, de asemenea, pagube inestimabile patrimoniului cultural. Cele mai puternice două cutremure au avut o magnitudine de 7,8 și 7,5.

De asemenea, într-o telegramă semnată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, și adresată nunțiului apostolic în Turcia, monseniorul Marek Solczyński, papa Francisc își exprimă „profunda întristare” pentru „enormele pierderi de vieți omenești” cauzate de cutremurul din sud-estul țării. Papa asigură „apropierea sa spirituală față de toți cei afectați” și îi încredințează „pe cei care au murit milostivirii iubitoare a Celui Atotputernic”, prezentând condoleanțe „celor care deplâng pierderea lor”. Papa își îndreaptă gândul și spre echipele de salvare și personalul de urgență care este, în aceste ore, activ în mijlocul clădirilor prăbușite și al orașelor rase de pe fața pământului, pentru a fi ” susținut de darurile divine ale tăriei și perseverenței în îngrijirea răniților și în eforturile de ajutorare în curs”.

Papa Francisc s-a adresat apoi nunțiului de la Damasc, cardinalul Mario Zenari, cu aceleași sentimente. Într-o altă telegramă, semnată tot de cardinalul Parolin, Suveranul Pontif s-a declarat „profund întristat” de decesele provocate de cutremurul care a lovit nord-vestul Siriei. El oferă „rugăciuni din inimă pentru sufletele celor morți și pentru toți cei care îi plâng” și îi încredințează „pe cei afectați de această catastrofă providenței Celui Atotputernic”. Papa reînnoiește rugăciunile sale speciale pentru personalul de urgență implicat în aceste ore în operațiunile de ajutorare și, „ca un semn reînnoit al solidarității sale spirituale”, invocă asupra poporului sirian „care suferă de atâta timp”, „binecuvântarea divină a forței și a păcii”.

Sursa: vaticannews.va