Cardinalul George Pell, prefect emerit al Secretariatului pentru Economie al Vaticanului, a murit marți, la vârsta de 81 de ani. Prelatul australian a suferit un stop cardiac și a murit la ora 20:50, ora Romei, a confirmat secretarul său pentru EWTN. O figură impunătoare a Bisericii, atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual, Mons. Pell a slujit timp de mulți ani ca Arhiepiscop de Melbourne și apoi de Sydney, înainte ca Papa Francisc să îl numească la conducerea departamentului pentru economie al Vaticanului în 2014.

Prelatul a amintit recent de moartea Papei Benedict al XVI-lea în timpul unui interviu amplu pentru EWTN News. Întrebat despre reacția sa la vestea din 31 decembrie, Cardinalul a spus: „Am fost foarte trist”, deoarece „îl cunoscusem destul de bine, am admirat ceea ce făcea, am crezut că a fost foarte bun pentru Biserică și, prin urmare, a fost trist să văd că se încheie o altă etapă minunată din istoria Bisericii”.

George Pell s-a născut la 8 iunie 1941, în Ballarat, un oraș din Victoria, dintr-un tată anglican de origine engleză și o mamă catolică devotată de origine irlandeză. Pell a fost hirotonit preot pentru Dieceză în 1966. A fost numit Episcop auxiliar de Melbourne în 1987, iar nouă ani mai târziu a fost numit Arhiepiscop de Melbourne. În 2001 a fost numit Arhiepiscop de Sydney, unde a slujit până când a fost numit de Papa Francisc pentru a prelua conducerea Secretariatului pentru Economie, nou creat, în 2014, și pentru a conduce eforturile de reformare a afacerilor financiare ale Vaticanului.

Australianul a fost creat Cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, în octombrie 2003, pe când era Arhiepiscop de Sydney. Zece ani mai târziu, Papa Francisc l-a numit pe Mons. Pell membru al Consiliului său de Cardinali, iar anul următor l-a pus în fruntea finanțelor Vaticanului. În 2017, Mons. Pell a plecat de la Roma în Australia pentru a-și apăra nevinovăția față de acuzațiile de abuz. După 404 zile de închisoare, a fost în cele din urmă achitat în 2020. S-a întors să locuiască la Roma în 30 septembrie 2020, fiind prima sa vizită înapoi în oraș de la proces și încarcerare. Jurnalul din închisoare al Cardinalului Pell, scris în timp ce se afla la izolare, va fi publicat în trei volume. El a declarat că nu a putut oficia Sfânta Liturghie în închisoare, deoarece nu i s-a permis accesul la vinul necesar la consacrare.

În 2021, Mons. Pell a împlinit 80 de ani, pierzându-și astfel dreptul de a vota într-un viitor Conclav papal. La 13 mai 2021, a condus o procesiune euharistică la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino, cunoscută și sub numele de Angelicum, din Roma, unde a explicat că, în timpul celor 13 luni petrecute în închisoare, „nu am putut să celebreze Sfânta Liturghie, nici să participe la ea”. „Am ascultat mulți predicatori protestanți și am devenit și mai conștient de centralitatea celebrării liturgice. Este o actualizare a jertfei lui Cristos. Este un act explicit de adorație. Implică întreaga noastră persoană. Este nevoie de credință pentru a fi practicată”, a spus el.

Sursa: www.catholica.ro