„În perioada 4-7 februarie a.c. Biroul Pastoral Eparhial pentru laici(BPEL) Oradea a organizat, împreuna cu Parintii Protopopi, întâlniri de informare cu preotii din noua protopopiate ale Eparhiei de Oradea. Luni, 4 februarie a avut loc întâlnirea cu preotii din protopopiatele Simleu si Zalau, marti, 5 februarie cu preotii din protopopiatele Carei, Tasnad si Supur, miercuri, 6 februarie cu preotii din protopopiatele Marghita si Ier iar joi, 7 februarie cu preotii din protopopiatele Beius si Holod.
La aceste întâlniri din partea Biroul Pastoral Eparhial pentru laici Oradea au participat: pr. Paul Popa, pr. Coriolan C. Muresan (Departamentul pentru pastoratia adultilor), Sr. Letitia Lucaci (Departamentul pentru pastoratia copiilor), Sr. Kasia Ostalecka (Departamentul pentru pastoratia tinerilor) si un tânar voluntar al BPEL, Stancea Raul.
Întâlnirile au început cu salutul calduros din partea protopopului gazda, o rugaciune, urmata mai apoi de o meditatie tinuta de pr. Coriolan cu titlul: ”Credinta, dar si misiune”. Pr. Paul a prezentat o introducere în tematica întâlnirii subliniind necesitatea colaborarii strânse între Biroul Pastoral si preotii din protopopiate pentru pregatirea Planului pastoral eparhial si a unor itinerarii pastorale parohiale. Pr. Coriolan a prezentat câteva sugestii pentru etapele redactarii Planurilor pastorale.
Propunerile pentru copii facute de catre Biroului Pastoral au fost prezentate de pr. Paul Popa si de Sr. Letitia Lucaci, fiind urmatoarele: Întâlnirea eparhiala a copiilor în 1 iunie de la Oradea si Campusul Euharistic în luna iulie.
Propunerile pentru pastoratia adultilor facute de catre Biroul Pastoral au fost prezentate de catre pr. Coriolan C. Muresan, care a subliniat necesitatea catehezei adultilor în parohii, importanta reactivarii “Reuniunii Mariane” si a AGRU-lui, reluarea Misiunilor si Reculegerile pentru adulti la nivel de protopopiate în Postul Mare.
Pr. Paul Popa si Sr. Kasia Ostalecka au prezentat propunerile pentru pastoratia tinerilor: necesitatea catehezelor pentru grupurile de adolescenti si tineri, Reculegeri pentru tineri la nivel de protopopiate în Postul Mare, Seri de Rugaciune, participarea la Ziua Mondiala a tinerilor de la Rio de Janeiro din 23-28 iulie 2013, Universitatea de vara pentru adolescenti din luna iulie, Tabara de vara pentru tineri de la comunitatea Táize din Franta, diferite campusuri în Italia, Pelerinajul tinerilor la Sighet în perioada 22 august – 1 septembrie si Întâlnirea eparhiala a tinerilor de la Simleu Silvaniei din luna octombrie.
Au urmat dezbateri în cadrul carora preotii din protopopiate au evidentiat importata redactarii Planului Pastoral eparhial plecând de la o strânsa colaborare între BPEL si parohii, pornind de la realitatile prezente si venind în întâmpinarea necesitatilor concrete ale comunitatilor parohiale. Aceste întâlniri cu preotii din protopopiate au fost percepute de câtre cei prezenti ca o dovada a interesului BPEL de a sprijini din toate punctele de vedere o pastoratie cât mai dinamica în parohii pentru toate grupele de vârsta precum si de a fi un real ajutor fiecarui preot în parte în vederea realizarii itinerariilor pastorale parohiale. Toti cei prezenti au apreciat intentia BPEL de a lucra la Planuri Pastorale care sa fie eficiente în actualul context al vietii ecleziale locale.
S-a subliniat necesitatea continuarii Reculegerilor spirituale pentru tineri la nivel de protopopiate, reculegeri ce au ajutat mult pastoratia tinerilor din parohii. Se doreste în continuare ca BPEL sa sprijine organizarea acestor activitati precum si a celorlalte initiative mai sus mentionate privind pastoratia tinerilor. Referitor la reactivarea AGRU-lui si a Reuniunii Mariane s-a subliniat faptul ca aceste Asociatii traditionale ale Bisericii noastre pot fi de un real sprijin pentru parohi în intensificarea vietii spirituale din comunitatiile parohiale precum si în apostolatul laic, propunându-se ca sa se reactiveze aceste asociatii în functie de realitatile locale începând în primul rând cu parohiile mai mari, care sa devina promotoare ale reactivarii în parohiile mai mici. Campusul Euharistic pentru copiii care în acest an primesc prima Sfânta Împartasanie Solemna a fost primit cu multa bucurie si deschidere de preoti, subliniindu-se si posibilitatea de a face doua campusuri contemporane daca vor fi multi copii având ca scop aprofundarea catehezei premergatoare acestui eveniment important din viata spirituala a fiecarui copil. Pelerinajele eparhiale si nationale au fost considerate de toti cei prezenti ca fiind foarte importante în cresterea spirituala a credinciosilor, evidentiindu-se importanta participarii în numar cat mai mare în acest An al Credintei la Pelerinajul national de la Sighet din 11 mai.
Aceste întâlniri de informare ale BPEL în protopopiate vor continua cu cea din protopopiatul de Oradea iar ulterior vor exista mai multe reuniuni comune ale BPEL cu preotii din toate protopopiatele pentru pregatirea Planului Pastoral eparhial pe anul 2013-2014 si pentru sprijinirea preotilor în realizarea itinerariilor Pastorale Parohiale.