Noul șef al departamentului pentru relații ecleziale externe din cadrul Patriarhiei Moscovei s-a întâlnit astăzi cu Papa Francisc. A fost prima vizită în Vatican a Mitropolitului Antonie de Volokolamsk, care a fost numit în funcție în luna iunie. Sfântul Scaun nu a oferit alte detalii despre întâlnire. Potrivit unei scurte declarații a Patriarhiei Moscovei, „conversația îndelungată” a abordat „probleme actuale privind relațiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică”.

Predecesorul Mitropolitului Antonie în funcția de „ministru de externe” al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion Alfeyev, a fost „eliberat din funcție” după începerea războiului. În calitatea sa de șef cu ecumenismul din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Hilarion s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican în decembrie 2021. Întâlnirea a ridicat speranța unei a doua întâlniri între Pontif și Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar planurile au fost abandonate în urma invaziei rusești la scară largă în Ucraina. În ultimele luni, Kazahstanul a fost discutat ca un potențial loc pentru o întâlnire între Papa Francisc și Patriarhul ortodox Kirill al Moscovei, întrucât ambii sunt așteptați să participe acolo la un congres interreligios în luna septembrie.

Patriarhul Moscovei s-a confruntat cu critici intense în legătură cu poziția sa privind războiul și a evitat la limită să fie inclus pe o listă de sancțiuni a Uniunii Europene, după ce s-a raportat opoziția Ungariei, unul dintre cele 27 de state membre ale UE. Mass-media ortodoxă a sugerat că Mitropolitul Hilarion a încercat să se distanțeze de Patriarhul Kirill în ultimele luni. Biserica Ortodoxă Rusă este o Biserică autocefală, cu aproximativ 150 de milioane de membri, reprezentând mai mult de jumătate din creștinii ortodocși din lume.

Sursa: www.catholica.ro