„Rămânem creștini și online, spațiul cel mai sigur pentru a fi acum împreună, în comuniune de credință și de fapte! SIGNIS România vă propune o emisiune zilnică în direct, de la ora 16:00 la 17:00, pentru a ne ține conectați cu Biserica, cu lumea spiritualității și a culturii, cu Vestea cea Bună și cu veștile bune.” Astfel a fost anunțat noul proiect media „Ora catolică”, proiect ce a pornit la drum sâmbătă, 28 martie, de la ora 16:00, cu Claudia Stan (jurnalist catolic), pr. Francisc Doboș (purtător de cuvânt ARCB) și invitatul special, Excelența sa ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

„Ora catolică” își propune să ofere în online o oră de emisie, în fiecare zi între 16:00 și 17:00, dar înregistrările rămân arhivate pe Facebook, astfel încât pot fi urmărite și în afara momentului live. Cei interesați găsesc arhiva pe pagina Facebook SIGNIS România, iar în momentele live pot urmări „Ora catolică” tot acolo, dar și pe site-ul CatedralaOnline.ro. Prima emisiune, de sâmbătă, a prilejuit prezentarea rubricilor, fiecare zi din săptămână având o temă specifică:

  1. Luni e timpul să citești, „Read Only”, cu Viviana Dimcev și pr. Marius Taloș SJ
  2. Marți e timpul pentru spiritualitate, „Oameni și vorbe de duh”, cu pr. Dan Suciu și pr. Marius Taloș SJ
  3. Miercuri e timpul vizitelor, „Share location”, cu pr. Francisc Ungureanu
  4. Joi e timpul păstorilor, „Înapoi la oile noastre”, cu Claudia Stan în dialog cu Episcopii noștri
  5. Vineri e timpul pentru prieteni, „Purtător de Cuvânt”, cu pr. Francisc Doboș
  6. Sâmbătă e timpul pentru cateheză, „Zis și… făcut”, cu pr. Francisc Ungureanu
  7. Duminică e timpul pentru cultură, „Cultura sub tensiune”, cu Anca Berlogea-Boariu și pr. Lucian Dîncă

Plecând de la aceste vremuri de pandemie, a explicat pr. Doboș în primele minute de emisie, vremuri care ne-au adus oarecum închiși în casele noastre, noul proiect își propune să îi ajute pe cei ce urmăresc „Ora catolică” să evadeze din ei, în online, pentru a se regăsi pe ei și pentru a se regăsi cu Dumnezeu. Este un proiect prin care se dorește să se dea mărturie despre credința catolică și „să ne îmbogățim unii pe alții”. „Încercăm să conectăm oamenii, încercăm să fim cât mai mult împreună, încercăm să facem ceea ce nu putem face fizic în această perioadă: să rămânem împreună”, a explicat Claudia Stan. „Ora catolică”, a continuat ea, „este un proiect în care ne propunem să aducem câteva gazde ale unor emisiuni care sperăm să vă facă plăcere să le priviți și să le ascultați, în fiecare zi de la ora 4PM până la 5PM.”

ÎPS Aurel Percă, invitat în emisiune, a fost rugat să vorbească pornind de la evenimentul ce avusese loc cu o seară înainte: rugăciunea Papei Francisc din Piața San Pietro, pentru situația de criză actuală provocată de noul coronavirus. Prelatul a amintit că la începutul rugăciunii a plouat, văzând în aceste picături „milioane de lacrimi” ale celor care suferă în această perioadă. „Iar bătrânul Papă pășea încet, parcă purtând aceste lacrimi înaintea lui Dumnezeu, înainte de a rosti cuvântul cu care a dat speranță multor suflete.” Profitând de prezența sa, Claudia Stan i-a cerut Ierarhului să explice conceptul de indulgență, folosit des în ultimele zile, dar adesea greșit înțeles. Arhiepiscopul Mitropolit de București a vorbit despre meritele lui Cristos, care formează tezaurul Bisericii, dar și despre consecințele păcatului, despre ispășirea necesară pentru păcatele iertate. A subliniat că, în aceste condiții extraordinare, acordarea indulgenței îi are în vedere în mod special pe cei care suferă din cauza Covid-19 și riscă să moară fără acces la Spovadă.

Indulgența nu înseamnă iertarea păcatelor ci ștergerea „datoriei” asociate păcatelor iertate. În Catehismul Bisericii Catolice se spune: „Indulgența înseamnă iertarea în fața lui Dumnezeu a pedepsei vremelnice datorate păcatelor a căror vină este ștearsă deja, iertare pe care credinciosul bine-dispus sufletește o obține în condiții determinate, prin acțiunea Bisericii, care, în calitate de distribuitoare a răscumpărării, împarte și aplică, prin autoritatea ei, tezaurul îndestulărilor aduse de Cristos și de sfinți. Indulgența este parțială sau plenară, după cum eliberează în parte sau în totalitate de pedeapsa vremelnică datorată păcatului. Indulgențele pot fi aplicate celor vii sau celor răposați”. (1471)

„Mă bucur pentru această inițiativă, care este un mod nou de a fi în mijlocul oamenilor”, a spus la final ÎPS Aurel. „Cred că prin această inițiativă va ajunge în casele oamenilor multă lumină, multă bucurie și multă speranță. De aceea binecuvântez acest efort al realizatorilor și pe toți cei care vor fi beneficiarii acestor momente de rugăciune, de reflecție, de analiză, momente în care să intrăm mai mult în noi înșine și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Domnul să vă binecuvânteze și să vă ajute!”

Sursa: https://www.catholica.ro