Femeile și copiii ucraineni trebuie să fie ‘protejați’ de traficanții de persoane atunci când ajung din Ucraina în țările noastre”: a subliniat cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor din Vatican, în cadrul întâlnirii cu jurnaliştii în Polonia, pe marginea vizitei a două centre pentru refugiaţi coordonate de Episcopia de Varşovia.

Însoțit de Cardinalul Kazimierz Nycz și Mons. Piotr Jarecki, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 19 martie 2022, Cardinalul Grech a vizitat Centrul parohiei Sfânta Margareta din Łomianki, un sat aflat în apropierea Varșoviei, cu 15.000 de locuitori, unde sunt găzduiți de familiare parohiale 2.300 de  refugiați ucraineni, în special femei și copii, și centrul „Dobre Miejsce”, Casa diecezană pentru exerciții spirituale transformată acum în adăpost pentru 100 de refugiați. Aici, Card. Grech a relaționat în special cu copiii, ascultându-le poveștile și mărturisindu-le apropierea Sfântului Părinte Papa Francisc.

Aceste întâlniri cu refugiații ucraineni au avut loc prilejul unei vizite de patru zile în care secretarul general al Sinodului Episcopilor din Vatican s-a întâlnit cu clerul și referenții parohiali pentru sinodul Arhidiecezei de Varșovia, pentru a discuta cu aceștia despre procesul sinodal.

Adresându-se celor peste 500 de preoți reuniți în Sanctuarul Divinei Milostiviri din Varșovia, Card. Grech a reiterat că succesul procesului sinodal „depinde foarte mult de episcopi și preoți”. În ziua în care a fost publicată Scrisoarea către preoți (semnată împreună cu prefectul Dicasterului pentru Cler din Vatican), Grech a amintit de teama care se naște printre mulți preoți că „însistența excesivă asupra importanței Poporului lui Dumnezeu ne poate face să pierdem din vedere importanța slujirii preoțești în Biserică”. În schimb, secretarul Sinodului a reiterat că „nu este vorba de preoți opozanți Poporului, pentru că și preoții fac parte din Popor, în virtutea botezului lor”. Acțiunea Papei Francisc vizează, în schimb, dorința de a cunoaște tot mai bine ecleziologia Poporului lui Dumnezeu, adică să înțeleagă Biserica drept oameni ai lui Dumnezeu, cu convingerea că „turma” are un sensum fidei pentru a discerne noile moduri de proclamare a Evangheliei pe care Dumnezeu le sugerează Bisericii.

Întâlnirea s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de Card. Grech pe 19 martie a.c. la Sanctuarul Divinei Îndurări.

Duminică, 20 martie 2022, secretarul general al Sinodului Episcopilor s-a întâlnit cu referenții parohiali pentru a discuta cu aceștia despre rolul laicilor în procesul sinodal. Luni, 21 martie a.c., Card. Grech a ajuns la Częstochowa pentru a încredința călătoria sinodală Maicii Domnului.

 

Vatican, Secretariatul General pentru Sinodul Episcopilor

Traducere M. Caba