Prima săptămână. Duminică, 17 iulie, ne-am adunat la Bocșița. Voluntarii Ambulanței pentru Monumente au fost cazați în Căminul Cultural din localitate, unde am organizat spațiul de dormit și cel pentru luat masa. Am montat în curtea Căminului o mică structură de lemn pentru dușuri realizată la Șimleu Silvaniei de Bonta și fiii s.r.l. (cu această ocazie le mulțumim!).
Apoi, în primele zile ale săptămânii am organizat șantierul: am pus schelele, am adus materialele necesare și am început înlăturarea vechii învelitori de șindrilă a bisericii. Întrucât lețurile vechi ale bisericii au fost realizate în manieră tradițională, am decis păstrarea acestora. S-a început lețuirea bisericii, mai puțin peste partea de vest a bisericii și au fost bătute câteva rânduri de șindrilă pe latura de sud a bisericii. În a doua parte a săptămânii am finalizat decopertarea vechii învelitori a bisericii și au început lucrările la completarea cosoroabei de pe latura de sud, deteriorată.
Miercuri, sărbătoare fiind, am făcut o mică excursie în localitatea Zalnoc, unde în 2020 am reparat acoperișul de șindrilă a bisericii din localitate. Am vizitat biserica și am căutat „Masa Pintii” în pădurea Zalnocului.
Vineri, am primit pe șantierul nostru oaspeți: președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, împreună cu alte oficialități din cadrul instituției pe care dânsul o reprezintă. Printre alți oaspeți de seamă, aflați pe șantierul de la Bocșița, s-au numărat P.S. Episcop Virgil Bercea al Episcopiei Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, Pr.Protopop Valer Părău, Pr.paroh Vasile Aciu precum și domnul Viorel Aciu, consilier în cadrul primăriei Hereclean.
Menționăm că biserica de lemn din Bocșița este unul dintre monumentele sălăjene care au beneficiat de ajutor financiar din partea Consiliului Județean Sălaj, prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj”.
Sâmbătă, într-o pauză de lucru, l-am sărbătorit pe colegul nostru, Adrian Katona.
Duminică am participat la Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă din localitate, mulțumindu-i pe această cale părintelui paroh Silviu Silaghi, pentru sprijinul acordat și pentru oportunitatea de a prezenta comunității ortodoxe din Bocșița, intențiile Ambulanței pentru Monumente Sălaj, în ceea ce privește intervenția la bisericuța de lemn a satului. Săptămâna am încheiat-o printr-o nouă excursie în zona Sălajului, de această dată la Grădina Botanică din Jibou.
Voluntari: Geta Felvinti, Sara-Maria Popa, Verona Musteață, Ioana-Teodora Mîndru, Sofia Șerb, Anca Alesuțan, Mădălina Pop
Echipa Ambulanța pentru Monumente: Eugen Vaida, Valeria Lehene, Mădălina Varga, Tudor Bonta, Bogdan Pintea, Corina Caraba și Bogdan Ilieș
Meșter: Vasile Pop
Ucenic: Adrian Katona
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation, proiectul fiind inițiat de Asociația MONUMENTUM și coordonat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC.
Finanţatori: Profi Romania, partener strategic al proiectului Ambulanţa pentru Monumente, Dedeman şi The Prince’s Foundation.
Sursa: Ambulanța pentru Monumente Sălaj