Sâmbătă, 28 mai 2022, cu multă bucurie şi nerăbdare s-au reîntâlnit după perioada pandemică peste 1200 de copii din Eparhia de Oradea, pentru cea de-a XII-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor, desfăşurată în Catedrala Sfântul Nicolae și în cadrul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu. Aceştia au venit din toate cele zece protopopiate ale eparhiei, respectiv din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare și Arad. La sosire fiecare participant a primit câte o eşarfă de culoarea specifică grupului de care aparţinea, în funcţie de aceste culori fiind ordonată aşezarea în catedrală.

Motto-ul întâlnirii, organizate de către Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici, a fost: ,,Maria a pornit şi s-a dus în grabă” (Lc 1,39), care, conform organizatorilor, ,,ne invită pe fiecare dintre noi să pornim şi să venim în grabă pentru a-L întâlni pe Isus în Sfânta Euharistie şi în cei de lângă noi, împreună cu care să construim o lume mai frumoasă”.

Programul a început cu o procesiune şi cu oferirea darurilor pregătite cu mult drag şi cu multă imaginaţie de către grupurile participante de copii, momente care au precedat Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, alături de Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, Părintele Vicar responsabil cu preoţii Antoniu Chifor, părinţii responsabili cu pastorația tinerilor din Eparhie și alţi părinţi preoţi prezenţi.

Preasfinţitul Virgil Bercea i-a sfătuit pe copii să asculte mereu de Dumnezeu şi să fie receptivi la mesajele Acestuia, aşa cum a făcut şi Maria, care ,,s-a dus în grabă”. A urmat agapa, copiii participând apoi în spirit de bucurie și comuniune la o serie de activităţi cultural-recreative şi educative interesante, pregătite de către organizatori, incluzând un spectacol artistic, cântec, dans şi voie bună. Prezentatori au fost Părintele Popa Paul, director al Biroului Pastoral şi Ramona Dragoş, ajutaţi de Natalia Bendre. Au contribuit la realizarea acestui program micuţii talentaţi de la Enjoy Music şi de la Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, coordonaţi de către Ovidiu Lazăr şi de către Doamna profesoară Nicoleta Ţâmpu, alături de grupul Kids Dance Enjoy Music, coordonat de către Eduard Babici, care au animat atmosfera prin dansurile prezentate.

După ce s-au bucurat, au petrecut un timp de calitate împreună și au socializat, copiii s-au deplasat în Piaţa Unirii, unde au oferit celor prezenţi un flash-mob cu mult entuziasm şi voie bună, ajutaţi de eşarfele frumos colorate, au avut o surpriză dulce sub formă de înghețată, după care au plecat mulţumiţi la casele lor, dornici de a povesti interesantele experienţe, fiindcă ,,a fost cea mai frumoasă zi!”, după cum spunea o micuţă participantă.

Îi mulțumim în primul rând Bunului Dumnezeu pentru aceasta zi minunată!

Mulţumiri se cuvin tuturor celor care s-au implicat încât această frumoasă întâlnire, atât de benefică pentru cei mici, să reuşească atât de bine. Mulţumim tuturor voluntarilor, inclusiv fraţilor din Ucraina, preoţilor, profesorilor, îndrumătorilor, asociaţiilor, responsabililor, gazdelor şi mai mai ales părinţilor care au încurajat participarea copiilor la această întâlnire, considerând esenţială prezenţa lui Dumnezeu în viaţa familiei.

Mulţumim de-asemenea autorităţilor locale care ne-au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului şi voluntarilor de la Crucea Roşie Oradea.

Bunul Dumnezeu să ne ajute să ne reîntâlnim sănătoşi iar Sfânta Fecioară să ocrotească Familia!

Laura Ologu

Biroul Pastoral