,,Mulţi oameni nu pot auzi Evanghelia şi nu-l pot recunoaşte pe Cristos decât prin laicii cu care vin în contact”

,,Ca să se aşeze lumea la masă, trebuie să propunem ceva concret, atractiv şi hrănitor spiritual”

 

După o lungă perioadă pandemică, în sfârşit a venit vremea întâlnirii şi a revederii la propriu.

Părintele Mihai Vătămănelu, Vicar General şi Părinte spiritual eparhial AGRU, alături de domnul Valeriu Domuţa, preşedinte eparhial AGRU, au convocat ieri seară, 4 aprilie 2022, o întâlnire de lucru a asociaţiei, în Sala de Conferinţe a Mănăstirii ,,Maica Domnului”. Învitaţia a fost adresată tuturor membrilor AGRU, dar şi laicilor doritori să facă parte din  această asociaţie.

Întâlnirea a început şi s-a încheiat cu rugăciune, pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze această lucrare.

Părintele Mihai Vătămănelu a adresat un cuvânt de deschidere, pornind de la  mesajul de actualitate al Sfântului Părinte Papa Francisc pe tema sinodalităţii, subliniind importanţa prezenţei laicilor în biserică, în societate şi în cultură, chemaţi şi trimişi de Cristos pentru a deveni conştienţi de preoţia lor şi punând în valoare această preoţie a laicilor, pentru a da un impuls nou vieţii Bisericii.  ,,Prin sfinţenia vieţii” este posibilă această nobilă misiune a laicilor, fiindcă scopul fiecărui creştin ar trebui să fie sfinţenia. Pentru a putea fi realizat acel deziderat subliniat de sfântul Ignaţiu de Loyola prin imperativele: a simţi cu Biserica, a iubi Biserica, a asculta de Biserică, a suferi cu Biserica, şi mai ales, prin expresia Papei Ioan Paul al II-lea: „a fi Biserică”, laicii ar trebui să fie conştienţi pe parcursul vieţii de faptul că lumea îi priveşte, îi observă şi va vedea dacă, spre exemplu, într-un secol de mândrie, ei au fost smeriţi, într-un secol de plăceri, ei au fost curaţi sau într-un secol de stricăciune, ei au fost puternici. ,,Mirată de un asemenea spectacol, această lume va fi forţată să aducă omagiu lui Dumnezeu, care este minunat prin sfinţii săi.”

Cei prezenţi au fost invitaţi  la discuţii libere, pentru a scoate la lumină, a defini şi a contura cât mai clar calea de urmat în continuare, pentru a ,,merge împreună”  într-un mod cât mai eficient, de dorit o cale rămasă încă neexplorată de alte asociaţii, care să pună în valoare talanţii fiecăruia, să exprime interesul faţă de aproapele, să aducă în atenţie aspecte importante ale vieţii şi ale societăţii, astfel încât laicii să-şi  îndeplinească  misiunea în cadrul Bisericii.

Domnul Valeriu Domuţa, preşedinte eparhial AGRU, a subliniat faptul că ,,suntem coresponsabili în misiunea Bisericii de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu, participând la apostolatul acesteia.

Scopul AGRU este acelaşi, de realizare a misiunii de răspândire a Evangheliei şi de sfinţire a credincioşilor. Acesta a arătat că orice idee care ajută la regândirea şi reanalizarea modalităţilor prin care ,,putem contribui la apostolatul Bisericii” este bine-venită. În plus, sunt importante mijloacele de a ,,ne cunoaşte mai bine, de a realiza un dialog în comunitatea noastră și a lua poziție legat de problemele societății actuale, ca pas către sfinţenie”.

S-au formulat mai multe propuneri cum ar fi: mese rotunde, teme interesante şi utile de dialog cu componentă morală, comemorări, a face cunoscut AGRU, consacrarea orașului nostru la Preasfânta Inimă a lui Isus, implicare pentru susţinerea şi eficientizarea tuturor activităţilor eparhiei, pentru ca acestea să aibă impact și să ajungă în mod eficient la destinatari, dezvoltarea vieţii de comunitate, devenind un motor care să aducă credincioșii împreună, să-i ajute să se cunoască între ei și să se susțină, să fie publicate articole în diferite ziare, găsirea de metode funcționale care să asigure propagarea informației către cei interesați. ,,Ca să se aşeze lumea la masă, trebuie să propunem ceva concret, atractiv şi hrănitor spiritual.”

Concluziile la care s-a ajuns în final au dus la formularea următoarelor propuneri concrete:

  1. Implicarea în toate evenimentele pastorale și culturale ale eparhiei;
  2. Susținerea unor evenimente bine-venite în cadrul Bisericii și a societății: dezbateri pe teme de viață cotidiene, de actualitate, cu impact asupra moralei, inclusiv comemorări ale unor personalități greco-catolice (la prima întâlnire va avea loc comemorarea Episcopului Vasile Hossu);
  3. Invitarea și implicarea intelectualilor greco-catolici în AGRU;
  4. Acțiuni de socializare pentru a ne cunoaște între credincioșii diferitelor comunități.

 

Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru ziua de luni, 9 mai 2022, la ora 19.00, propunând o activitate care să-l aducă în atenţie și să-l cinstească pe blândul și distinsul Preasfinţit Vasile Hossu.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest timp binecuvântat și ne bazăm pe ajutorul Său pentru ca Asociaţia Generală a Românilor Uniţi să fie ceea ce s-a dorit de la bun început, în toamna anului 1929 la Blaj, o asociație etalon a Bisericii noastre. Să ne ajute Dumnezeu ca AGRU să aducă Cuvântul cât mai aproape de oameni, iar pe oameni să-i aducă cât mai aproape de Cristos.

Laura Ologu

Biroul Pastoral