Buna Vestire, zi de sărbătoare a veștii care a schimbat umanitatea și istoria mântuirii, a fost și prima zi a evenimentului zilelelor porților deschise la Palatul Episcopal (după restaurarea exterioară), eveniment organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Virgil Bercea, care a declarat:

O nouă zi a porților deschise, cu durere și cu sfâșiere, pentru că de doi ani nu se mai face nimic. Toată lumea a uitat această problematică. Astăzi dimineață (ieri – n.r.) am primit un mesaj și am văzut că, în 2021, din păcate, la Suceava a ars Primăria și Ministerul Dezvoltării a acordat 19 milioane de euro pentru reconstrucția primăriei. E normal să se asigure. Însă suntem supărați că noi am făcut toate demersurile posibile și imposibile, am făcut toate proiectele posibile și imposibile, dar toate ne-au fost respinse. Nu este decizia politică, despre aceasta este vorba. Am decis să organizăm, lunar, Ziua Porților deschise, pentru ca să atragem atenția. Este un strigăt de durere, o rană care mă sfâșie pe mine și o rană care este aici, în mijlocul Oradiei.

Într-o atmosferă de sărbătoare, doritorii au putut vizita câteva încăperi din palat (ghidați de echipa de organizatori), au putut face donații în scopul susținerii lucrărilor de reabilitare interioare. Au putut primi în schimb, fragmente din vitraliul care lumina foaierul de marmură și care sunt practic, singurele mărturii accesibile oricui din incendiul din 25 august 2018. Aceste fragmente au fost însoțite de o ilustrată prezentând, pe jumătate, clădirea de dinainte de incendiu, pe de altă parte, marcată sugestiv în gri, imaginea de după incendiu. O scurtă descriere a edificiului și a evenimentelor care au avut loc a însoțit fragmentul de sticlă. Albumul Palatul Episcopal Greco-Catolic – Oameni. Istorie. Credință a făcut și el parte din oferta organizatorilor.

Elevi de la liceele orădene ( Colegeiul Național Emanuel Gojdu, Liceul Don Orione, Liceul Ady Endre și Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu) s-au numărat printre vizitatori. O clasă de elevi, de clasa a doua din sistemul alternativ de învățământ step by step, a fost prezent și, spre uimirea celor prezenți, au învățat, văzând, ce înseamnă un blazon episcopal (de pe portalul de la intrarea în Palat) și ce înseamnă Per Crucem ad Lucem (prin cruce spre lumină) care a fost deviza episcopului ctitor, Demetriu Radu.

Mulțumim tuturor celor care au dăruit din puținul lor pentru o contribui la restaurarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reper al românității din toate timpurile, citadelă a promovării culturii și învățământului românesc. Donațiile au însumat 7000 de lei.

Echipa care a fost prezentă la acest eveniment desfășurat cu binecuvântarea Preasfinției Sale este formată din Eugen Ivuț, Ramona Dragoș, Ovidiu Lazăr, Pr. Popa Paul, Laura Ologu, Igor, Natalia, Olena (din Ucraina), Monica Domuța, Sebastian Domuța, Dragoș Tomescu, Cristea Alexandru, Cosmin Ivuț, Florina și Rodica Indig.

Parteneri ai evenimentului au fost Primăria Oradea, Duran’s, Savor.

Până la următorul eveniment , vă dorim să parcurgeți această periodă a Postului Mare în pace!

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO