,,Pentru a înțelege mai bine preoția, este necesar să înțelegem căsătoria.”
Luni, 21 martie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea s-a bucurat de vizita Preasfințitului Virgil Bercea, însoțit de un invitat special, Monseniorul Renzo Bonetti.
Don Renzo Bonetti este președintele fundației Familia – Marele Dar, dedicându-și întreaga viață proiectului Marele Mister. Timp de 7 ani, în perioada 1995-2002, a ocupat funcția de director al Oficiului Național pentru Pastorația Familiei din cadrul Conferinței Episcopale Italiene. În perioada 2003-2009, a fost consilier al Consiliului Pontifical pentru Familie. Tot în această perioadă, a absolvit Masterul în ,,Științe ale căsătoriei și familiei” în colaborare cu Institutul Pontifical ,,Ioan Paul al II-lea”. În anul 2015, a fost numit membru al Centrului Internațional Familia din Nazaret, comitetul științific al formării din Vatican.
Fundația pe care o conduce din anul 2010, Familia – Marele Dar, își propune să facă cunoscut familiei și de a o ajuta să trăiască, Marele Dar, asigurând un viitor creștin următoarelor generații și promovând sprijinul și grija față de familiile în dificultate.
Monseniorul Renzo Bonetti este un prieten bun al Eparhiei de Oradea, participând la mai multe serii de Exerciții Spirituale și formative dedicate familiilor, organizate de către Părintele vicar cu familiile Mihai Tegzeș și Părintele vicar general Mihai Vătămănelu, ocazie pentru care a sosit în România în această lună.
La ora 18, în Biserica Seminarului Sfântul Gheorghe din Oradea, s-a desfășurat Liturghia Darurilor Înaintesfințite. Alături de Preasfințitul Virgil Bercea și Monseniorul Renzo Bonetti, în cadrul Sfintei Liturghii, au celebrat Părintele vicar general Mihai Vătămănelu, Părintele vicar Mihai Valentin Tegzeș, Părintele rector Anton Cioba, Părintele spiritual Anton Rus și Părintele paroh Florin Bode. Liturghia a fost animată de Corul Seminarului, condus de către Maestrul Radu Mureșan.
,,Vrednic este? Vrednic este!”
La începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Virgil Bercea a sfințit un cadou pentru Monseniorul Renzo Bonetti, un set de veșminte roșii, care se poartă, în cadrul Bisericii noastre, în perioada Postului Mare și a Postului Crăciunului, mai apoi fiind îmbrăcat de către arhiereul orădean cu aceste veșminte.
Liturghia a fost condusă de către Părintele rector Anton Cioba, ajutat de către ipodiaconii Patrik Florentin Nagy și Adalbert Torok.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Virgil Bercea a ținut să-i mulțumească în mod special Mons. Renzo Bonetti pentru tot ceea ce face pentru credincioși, cu atât mai mult pentru implicarea sa în Eparhia de Oradea. Totodată, PS Virgil a amintit credincioșilor importanța smereniei din această perioadă a Postului, adresând un călduros salut tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie din această seară.
,,Nu doar preotul e Alter Christus, ci și soții!”
Seara specială a continuat pentru comunitatea seminarului cu o cină luată împreună cu PS Virgil Bercea și Mons. Renzo Bonetti. Momentul mult așteptat a fost meditația ținută de către Don Renzo Bonetti, cu privire la misterul căsătoriei, vocația soților. Don Renzo Bonetti a descoperit importanța acestei vocații în timpul unei audiențe generale a Sfântului Papă Paul al VI-lea, în anul 1964, când ,,Sfântul Părinte a salutat prezența lui Hristos din cuplurile proaspăt căsătorite, prezente la Audiența Generală”. Totodată, a amintit seminariștilor importanța pe care o are taina căsătoriei, care este ,,egală cu taina preoției”, iar o familie poate înțelege ,,taina hirotonirii, dacă înțelege taina căsătoriei”. De asemenea, așa cum ,,prin preot îl avem pe Hristos cu noi, tot așa și prin soți îl avem pe Hristos cu noi”.
La final, PS Virgil Bercea a luat cuvântul și a ținut să mulțumească încă o dată pentru prezența monseniorului în cadrul Seminarului din această seară și în cadrul Eparhiei noastre.
Comunitatea Seminarului greco-catolic din Oradea dorește să-i mulțumească lui Don Renzo Bonetti pentru vizita făcută și îi adresează o nouă invitație de a vizita comunitatea pe viitor.
Alexa Andrei,
Anul III