„Obiectele personale de la Badacin, ce i-au apartinut lui Iuliu Maniu, respectiv: bastonul, palaria, doua batiste si semnul de identitate pe care Iuliu Maniu l-a purtat în Primul Razboi Mondial sunt expuse, în aceasta perioada, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Obiectele vor putea fi vazute de publicul interesat pâna în 16 iulie, acestea fiind expuse pentru a doua oara în acest an la Cluj-Napoca, în contextul Anului Centenar, potrivit pr. Cristian Borz, custodele Casei Maniu din Badacin, care le-a si dus spre a fi expuse.
Expozitia temporara Fauritorii Marii Unirii este o initiativa sibiana, care reuneste documente, fotografii si bunuri culturale ce au apartinut personalitatilor românesti, care au avut o contributie în realizarea momentului 1 Decembrie 1918.
Itineranta la Sibiu (Muzeul National Brukenthal) si la Bistrita (Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud), expozitia reuneste documente istorice si obiecte personale care au apartinut lui Iuliu Maniu si nepotului sau, Ionel Pop, unul dintre cei opt notari ai Adunarii Nationale de la Alba Iulia, fotografii originale realizate de Samoila Mârza, „fotograful Unirii”, precum si documente care prezinta aspecte diverse referitoare la Primul Razboi Mondial. Piesele expuse provin din colectii publice: Arhivele Statului – Sibiu, Biblioteca Judeteana ASTRA, dar si din colectii private.
Ionel Pop a fost crescut de Iuliu Maniu dupa moartea tatalui sau, a fost doctor în drept si a mostenit de la Maniu biroul de avocat din Blaj. „Ionel Pop a fost unul din cei opt secretari ai Marii Uniri si el a fost cel care ne-a lasat o descriere amanuntita a casei, descriere care ne-a ajutat sa cunoastem care a fost structura initiala a casei si ce obiecte erau în fiecare camera.“ spune parintele Cristian Borz din Badacin, cel care se ocupa de reabilitarea Casei Maniu.
Ionel Pop nu s-a nascut la Badacin, dar a fost mereu legat de aceste locuri si asa cum spune el: “… mai drag, mai legat de sufletul meu era hotarul comunei salajene – Badacin… acolo era – si mai este – una din radacinile fiintei mele, leagan si mormânt al mosilor si stramosilor din vita Mamei”
Sursa:http://www.salajulpursisimplu.ro