„Credinciosii de la Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea au participat, pentru al optulea an consecutiv, la pelerinajul organizat de Ordinul Franciscan Tertiar, la Bazilica Maria Radna, cu ocazia sarbatorii Nasterii Maicii Domnului.
Plecarea s-a facut în dimineata zilei de 7 septembrie din curtea manastirii, sub îndrumarea spirituala a preotului Mihai Vatamanelu OFM conv. si în prezenta placuta a surorilor franciscane, Casha, Maria si Gabriela, iar astfel drumul plin de rugaciuni de laude si cântece mariane ni s-a parut foarte scurt. Ca în fiecare an, primele rugaciuni în grup s-au înaltat în fata Crucifixului si apoi la Grota cu statuia Sfintei Fecioare de la Lourdes. La ora 12, împreuna cu pelerinii veniti din Sântandrei, Nojorid si Sititelec, a fost celebrata în Bazilica Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, de catre pr. Mihai Vatamanelu, pr. Tudor Iosif Dragomir si pr. Petru Romulus Torjoc.
Sanctuarul Maicii Domnului de la Radna este cel mai însemnat loc de pelerinaj catolic din România, pelerinii si vizitatorii care sosesc aici în numar mare, vin din tara si strainatate. Istoricul locului aminteste prima capela construita în 1520 de fratii din Ordinul Sfântului Francisc de Assisi. Icoana Maicii Domnului sau tabloul „Gnadenbild”, îsi are originea la o tipografie din Italia, a ajuns la Radna în 1686 printr-o donatie si are inscriptia „La Beatissima Vergine Del Carmine”. Începutul minunilor se refera la incendiul din anul 1695 când biserica a fost incendiata de catre turci, a ars pâna la temelii iar icoana a ramas intacta desi este din carton obisnuit. Acest eveniment miraculos a însemnat începutul pelerinajelor la Radna. Noua biserica construita în stil baroc, sfintita în 1767 are dimensiuni impresionante: 63m lungime, 16 latime si 21m înaltime interioara. Acum 100 de ani, în 1911, turnurile initiale s-au înaltat cu înca 31m, având azi 67m înaltime exterioara. Pacat ca nu se gasesc fonduri pentru refacerea lor, fiind într-o stare avansata de degradare. Frumoasa icoana facatoare de minuni, este pastrata azi în loc de cinste, într-o rama de argint de 3,30 x 2,70m, confectionata la Viena prin 1770; icoanei s-au aplicat în 1820 doua coroane din aur si pietre pretioase, donatie a cardinalului Alexander de Rudnay. Papa Ioan Paul al II-lea a daruit acestui loc de pelerinaj titlul de „Bazilica Minor” în 1992.
În dupa-amiaza frumoasa de septembrie, noi, pelerinii bihoreni, am participat la Paraclisul Maicii Domnului, parastasul de pomenire al repausatilor nostri si la Calea Crucii. Seara s-a celebrat rozarul în cinci limbi: româna, maghiara, germana, bulgara si croata, si s-a oficiat Sfânta Liturghie romano-catolica, urmata de procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, în jurul platformei exterioare, cu lumânari aprinse. La ora 12 noaptea, a fost liturghia în limba româna la care au participat si multe familii de tigani, îmbracati de sarbatoare si cu lumânari ornate, pentru a multumi Mariei pentru tot ajutorul primit. Bazilica a fost deschisa toata noaptea, iar cine a dorit sa se roage mai mult sau sa vegheze cu Maica Domnului, a putut sta pâna dimineata.
În 8 septembrie, zi de sarbatoare, la ora 10, a fost celebrata Sf. Liturghie în rit greco-catolic în spatele Bazilicii, în gradina Maicii Domnului, de catre preotii nostri cu asistenta româneasca numeroasa. Festivitatea cu ocazia Nasterii Maicii Domnului s-a încheiat cu procesiunea cu Preasfântul Sacrament, procesiune la care au participat si cei trei episcopi romano-catolici prezenti la Radna cu aceasta ocazie: episcopul de Oradea, de Timisoara si de Mostar (Bosnia-Hertegovina). Pelerinajul la Maria Radna ne-a umplut inimile de bucurie ca am putut sa o slavim pe Mama noastra cereasca si sa-i oferim inimile noastre în dar, cu ocazia zilei de nastere.
„Slava-n veci, slava-n veci Mamei noastre Ceresti!”