Pe Preasfințitul Florentin ni-l aducem toți aminte ca om al rugăciunii, de o înaltă ținută morală și spirituală, precum și un erudit al timpurilor noastre. A fost, pentru cei pe care i-a întâlnit de-a lungul vieții sale, mereu un sprijin, un reper și un părinte atent la turma sa. Credincios, cald, cu inima deschisă și iubitor de natură – așa l-au descris cei care l-au cunoscut pe PS Florentin Crihălmeanu, prieteni, cunoștințe, enoriași sau preoți.

Reamintind evenimentul care în urmă cu un an a îndurerat Biserica și nenumărați oameni, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești și a Slujbei Parastasului în memoria Preasfințitului Florentin, celebrate duminică, 9 ianuarie 2022, a spus: „a fost un moment de încercare profundă, un șoc, a fost ca un fulger în cer senin, vestea trecerii la Domnul a confratelui nostru”. Dar, a invitat ca despărțirii neașteptate de Preasfințitul Florentin să îi fie găsit „un sens în Sfânta Scriptură, în experiența Bisericii Catolice”. A pus întrebarea: „Cum putem integra suferința, durerea sau chiar moartea, fără ajutorul Bunului Dumnezeu?” Și a chemat la a găsi sensul oricărei încercări, suferințe și chiar al morții „în lectura pe care Biserica ne-o dă cu privire la existența noastră. Dacă nu citim la lumina Cerului, totul este absurd și fără sens.” A adăugat: „Chiar dacă citim la lumina Cerului, chiar dacă suntem creștini și trăim în Biserică, chiar și atunci nu este ușor, fiindcă există o latură umană care își spune cuvântul, și, chiar dacă știm că Preasfințitul Florentin nu a murit, ci a trecut în adevărata viață, chiar dacă știm că a trecut dintr-o lume marcată de durere, suferință, plâns, într-una în care nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci este fericire fără sfârșit, chiar și atunci avem nevoie de timp”, timp pentru a asimila noua realitate, pentru a putea merge înainte. A reamintit „noul început” la care invită lecturile evanghelice din cadrul celebrărilor de început de an, prin care, „cu adevărat, lumina lui Cristos va lumina viața noastră și va alunga umbra morții”. (Sursa: eparhiaclujgherla.ro)

Acum, la un an de la plecarea spre Casa Tatălui ceresc, ne unim cu toții în rugăciune pentru sufletul său; ne unim în amintiri despre persoana și personalitatea sa și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi facă parte cu drepții.

Eparhia de Oradea împreună cu păstorul ei, PS Virgil Bercea, îi poartă vie amintirea, aducând mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru exemplul pe care PS Florentin ni l-a oferit.

În veci pomenirea lui!

Biroul de Presă